Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislavský kraj

Na obnovu horného hradu Devín bude Bratislava žiadať peniaze z Nórska

Hrad Devín Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hornú časť hradu s atraktívnou vyhliadkou na okolie uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008.

Bratislava 28. marca (TASR) – Po vyše piatich rokoch by sa návštevníci opäť mohli dostať aj na hornú časť hradu Devín. Hlavné mesto bude na obnovu národnej kultúrnej pamiatky žiadať z nórskych fondov 400.000 eur. Projekt musí predložiť do 14. apríla.

"Sú tam nové výstavné priestory, zaujímavosti, ktoré možno nikto nevidel, lebo boli objavené pri archeologickom prieskume. Zámerom našej žiadosti je vytvoriť tam prístup, ktorý je dnes nebezpečný a umožniť tam také náučné trasy, ktoré návštevníkovi ukážu, ako ten hrad voľakedy vyzeral a aké bohatstvo v sebe skrýva," vysvetľuje primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Mestský parlament mal projektový zámer schvaľovať na štvrtkovom (27.3.) rokovaní. Poslanci mali odobriť 15-percentné spolufinancovanie. Vo večerných hodinách však už zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné a o materiáli tak ani nerokovalo. Ftáčnik preto na záver zasadnutia poslancov informoval, že žiadosť mesto aj tak podá a poslanci sa k materiálu vrátia budúci mesiac. "Nie je tam zatiaľ potrebný súhlas zastupiteľstva na spoluúčasť. Čiže, toto nie je prekážka, môžeme sa uchádzať. Ak bude potreba doložiť spoluúčasť, verím, že o tri týždne poslanci tento zámer podporia," dodal Ftáčnik.

Hornú časť hradu s atraktívnou vyhliadkou na okolie uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008. Počas ďalších dvoch rokov sa tam totiž uskutočnila oprava staticky narušeného hradbového muriva nad prístupovým schodiskom. "Chceli sme sa vyvarovať napríklad prípadu Trenčianskeho hradu, kde padol múr. Mali sme podozrenie, že to vlhne, čo sa neskôr potvrdilo," vysvetľoval riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyross. 

Súčasťou rekonštrukcie bol vtedy aj archeologický výskum. Počas neho sa podarilo na strednej terase objaviť najstaršiu stredovekú stavebnú fázu na hornom hrade – obrannú vežu s britom. Na dolnej terase boli zase odkryté dosiaľ neznáme architektúry z 15. až 17. storočia. Výskum ukončili a nálezy chceli prezentovať. V rámci druhej etapy rekonštrukcie sa mala vybudovať prístupová cesta a obnoviť výstavné priestory. Od roku 2010 sú však práce pozastavené. "Na dokončenie nezostali finančné prostriedky," dodal riaditeľ.

Pomoc bude teraz mesto pýtať z Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. "Obnova prinesie nielen nové možnosti návštevníkovi tejto pamiatky v podobe krásneho panoramatického výhľadu na okolie, ale aj mnoho nových získaných poznatkov z expozícii, ktoré budú v týchto novozrekonštruovaných častiach hradu zriadené," uvádza mesto. Vstupné na hrad by sa potom zrejme vrátilo na pôvodné štyri eurá. Dnes sa platí o euro menej.