Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Na Dunaji pri Čunove mohla verejnosť pozorovať orliaky morské

Verejnosť si mohla v nedeľu 12. januára 2014 užiť nevšedné zážitky pri pozorovaní vodného vtáctva z polostrovného cípu priehrady na Dunaji neďaleko bratislavskej mestskej časti Čunovo. Hlavným zámerom bolo pozorovanie orliaka morského, ktorý v pridunajských lesoch hniezdi, respektíve sem prilieta prezimovať zo škandinávskych krajín a pobaltských severských oblastí. Na snímke pozorovanie orliaka morského na dunajskej hrádzi pri Čunove 12. januára 2014. Foto: TASR/Eduard Fašung

Orliaky morské patria k majestátnym vtáčím dravcom.

Bratislava 12. januára (TASR) - Verejnosť si mohla dnes užiť nevšedné zážitky pri pozorovaní vodného vtáctva z polostrovného cípu priehrady na Dunaji neďaleko bratislavskej mestskej časti Čunovo. Hlavným zámerom bolo pozorovanie orliaka morského, ktorý v pridunajských lesoch hniezdi, respektíve sem prilieta prezimovať zo škandinávskych krajín a pobaltských severských oblastí.

Orliaky morské patria k majestátnym vtáčím dravcom. S bielym chvostom, svetlou hlavou, žltým zobákom a dva a pol metrovým rozpätím krídel ich v prírode nemožno prehliadnuť.

"Orliak morský, aj napriek svojmu názvu nežije len pri mori, ale vyskytuje sa aj vo vnútrozemí. Zo Slovenska sa hniezdiace jedince vytratili v polovici 60. rokov a opäť sa vrátili v roku 1998. V súčasnosti hniezdi na Slovensku približne 10 párov. Okrem týchto k nám v zime každoročne prilietajú jedince zo severu. Na Dunaji ich každoročne zimuje približne 30 – 70. Dnes sme v okolí priehrady videli dva orliaky. Okrem nich sme pozorovali aj niektoré druhy kačíc, ktoré sa u nás vyskytujú len v zimnom období," uviedla pre TASR ornitologička Katarína Slabejová.

Akcia bola určená pre širokú verejnosť, najmä pre najmladšiu časť populácie a ich rodičov. Jej cieľom bolo spopularizovať ochranu dravcov a vodného vtáctva v prírode.
Samica orliaka morského po vypustení do voľnej prírody.
Foto: TASR/Roman Hanc