Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislavský kraj

Z Devínskej hradnej skaly sa v noci ozýva húkanie výra

Výr skalný. Foto: TASR/AP

Výr vie byť niekedy vytrvalý a ozve sa až 900-krát za noc, priblížil Michal Noga z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Bratislava 18. marca (TASR) – Devínska hradná skala priťahuje popri množstve návštevníkov aj ornitológov. Tí ju odporúčajú navštíviť v najbližších dňoch počas súmraku alebo v noci. V jej okolí sa vtedy ozýva hlas najväčšej sovy žijúcej na Slovensku – výra skalného.

Hlboké húkanie samca tohto dravca, ktorý si tak vymedzuje teritórium, počuť za tichej noci až do vzdialenosti dvoch kilometrov, priblížil Michal Noga z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Výr vie byť niekedy vytrvalý a ozve sa až 900-krát za noc. „Samička v tomto období už zohrieva násadu – jedno až štyri vajíčka, z ktorých sa po mesiaci vyliahnu mláďatá,“ uviedol Noga.

Na Slovensku hniezdi desať druhov sov, z ktorých sú bežnejšie iba dva druhy, sova obyčajná a myšiarka ušatá. Výry boli v minulosti vyberané z hniezd a na „výrovkách“ – poľovačkách útočili na priviazaného výra dravé vtáky.

Našťastie, tieto praktiky sú už dávno zakázané a výr je celoročne chránený. Niektoré hniezdne lokality zanikajú pre zvyšujúci sa tlak turistických alebo športových aktivít, ale výr si na blízkosť ľudí dokáže zvyknúť – o čom svedčí i jeho pravidelné hniezdenie na Devínskej Kobyle a súčasný výskyt na devínskom hradnom brale,“ ozrejmil Noga.

V rámci projektu „Spoločný monitoring lesných druhov sov“ začína tento rok organizácia RPS s programom, ktorý by mal priniesť odpovede na otázky o zmenách v početnosti jednotlivých druhov. Koordinátor projektu Vladimír Nemček vysvetlil, že ich cieľom je nastaviť terénnu prácu tak, aby sa jej mohla zúčastniť okrem profesionálnych ornitológov aj širšia verejnosť.

Devínska hradná skala patrí medzi najvýznamnejšie kultúrno-historické miesta Slovenska. Pre krásny výhľad na sútok Moravy a Dunaja a príjemné prírodné prostredie neďaleko centra Bratislavy je obľúbeným miestom krátkych rodinných výletov. Húkanie výra bude v jej okolí, ale aj v iných skalných oblastiach a kameňolomoch možné počúvať ešte približne mesiac.