Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

P. KOVÁČ: Ak sa niekto vydáva za lekára, môže spáchať trestný čin

Peter Kováč Foto: TASR

Spoločnosť, ktorá vystupovala ako zdravotnícke zariadenie, nemala potrebné povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.


Bratislava 19. októbra (TASR) - Prípad falošného plastického chirurga, ktorý pôsobil v hlavnom meste, môže mať trestnoprávnu dohru. "Ak sa niekto vydáva za plastického chirurga a nie je ním, pričom si necháva platiť za operácie, môže spáchať trestný čin podvodu. Do úvahy prichádza aj trestný čin poškodenia zdravia," povedal pre TASR súdny znalec a docent trestného práva Peter Kováč.

Trestného činu poškodenia zdravia sa dopustí ten, kto hoci aj z nedbanlivosti vykonáva bez odbornej spôsobilosti úkony zdravotnej starostlivosti. "Podľa dostupných informácii daný lekár nemá príslušné atestačné skúšky, teda mu chýba príslušná odborná spôsobilosť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odbore plastickej chirurgie. Takýto lekár nemôže legálne samostatne poskytovať zdravotnú starostlivosť," upozornil Kováč.

Spoločnosť, ktorá vystupovala ako zdravotnícke zariadenie, nemala potrebné povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, potvrdil Bratislavský samosprávny kraj. "Jej činnosť teda bola nelegálna. Už len to, že neexistuje povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, vedie k porušeniu celého radu zákonných povinností. Za poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez povolenia hrozí pokuta do výšky 33.193 eur," vysvetlil odborník.

Je otázne, či daný lekár pracoval sám, alebo mal spolupracovníkov. "Ak mal vykonávať zákroky, ktoré ponúkal lege artis, musel s ním spolupracovať anestéziológ, inštrumentárka a ďalší pomocný personál. Tento lekár musel obstarávať špeciálny zdravotnícky materiál. Plastická chirurgia je malý odbor, prakticky všetci plastickí chirurgovia sa poznajú, preto je zvláštne, že nik z pacientov daného lekára nevyhľadal iného plastického chirurga a nedošlo k odhaleniu jeho činnosti," skonštatoval Kováč.

Poukázal tiež na to, že spoločnosť iLaesthetic, ktorá prevádzkovala kliniku, má podľa registra účtovných závierok zanedbateľné tržby. "Je tu aj otázka, či tu nedochádza k odklonu toku peňazí niekam inam. Aj nezaplatenie, neodvedenie či skrátenie daní a odvodov je trestné," doplnil.

Pacientom lekára odporúča kontaktovať orgány činné v trestnom konaní, aby bolo možné zdokumentovať výšku spôsobenej škody a posúdiť, či nedošlo k poškodeniu ich zdravia. Ukázalo sa tiež, že lekár zverejňoval fotografie zo zákrokov. V takomto prípade mohlo podľa Kováča dôjsť k zásahu do práva na ochranu osobnosti a možno sa domáhať náhrady nemajetkovej ujmy.

SLK nevydávala údajnému plastickému chirurgovi žiadnu licenciu

Slovenská lekárska komora (SLK) sa chce bližšie pozrieť na prípad falošného plastického chirurga Yassina Ghaziho. Ten pôsobí v estetickej klinike, ktorej Bratislavský samosprávny kraj (BSK) stopol činnosť. Klinika od neho nemala povolenie na poskytovanie služieb, napriek tomu v nej spomínaný lekár robil plastické operácie.

SLK pre TASR potvrdila, že mu nevydávala žiadnu licenciu. Neeviduje tiež, "že by nadobudol špecializáciu v akomkoľvek špecializačnom odbore". Ghazi je ale členom komory. "Budú sa ním zaoberať naše príslušné orgány, a to vo vzťahu k porušeniu povinností etického kódexu zdravotníckeho pracovníka," avizovala komora.

Ako lekár Ghazi podľa SLK pracovať môže, "nakoľko spĺňa všetky podmienky na výkon povolania". Je uvedený v registri lekárov vedenom komorou.

Ghazi robil zákroky v Adelais Clinique na Ventúrskej ulici v Bratislave. BSK voči klinike začal správne konanie. Prípad rieši i Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten teraz zisťuje, či je "subjekt poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v zmysle zákona". Ak sa to potvrdí, v zariadení začne dohľad.

Prezident Slovenskej spoločnosti plastickej a estetickej chirurgie Radomír Kokavec prípad komentovať nechcel.