Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Pre bývalého politického väzňa A. Srholca je demokracia dar z nebies

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (vpravo) a Anton Srholec. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Srholca Slovensko na slobodu čakalo veľmi dlho, no dočkalo sa.

Bratislava 27. júna (TASR) – Rímskokatolícky kňaz a bývalý politický väzeň Anton Srholec si pri Bráne slobody v bratislavskom Devíne spolu s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom, jeho rakúskym kolegom Sebastianom Kurzom a maďarským štátnym tajomníkom Vinceom Szalay-Bobroviczkym pripomenuli 25 rokov od pádu železnej opony na Slovensku.

Slávnostné stretnutie pri pamätníku obetiam komunizmu v Devíne bolo súčasťou dnešného programu 25. výročia strihania železnej opony na maďarsko-rakúskych hraniciach pri Klingenbachu.

Podľa Srholca Slovensko na slobodu čakalo veľmi dlho, no dočkalo sa. „Bez jediného výstrelu spadol krutý totalitný režim. Je to priam zázrak z neba, preto si ho musíme chrániť,“ uviedol. Srholec si myslí, že budúcnosť slobody závisí od mladých ľudí a od toho, či ju dokážu využiť zmysluplne. Podľa neho cieľom pre človeka nemá byť materiálne bohatstvo, ale sloboda. „Ja som bývalý politický väzeň. Totalitný režim mi priniesol len celoživotnú traumu. Túžil som po slobode a keď sa to nakoniec splnilo, bolo to, ako keby som sa znova narodil,“ dodal.

Anton Srholec sa v roku 1951 neúspešne pokúsil tajne prekročiť hranice do Rakúska. Pre rozvodnenú rieku Morava sa jeho útek nepodaril a Srholca chytili a odsúdili na 12 rokov väzenia. Vo väzbe nakoniec prežil 10 rokov, počas ktorých pracoval v uránových baniach v Jáchymove.