Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Paneurópska vysoká škola privíta mladých európskych vedcov z 12 krajín

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V dňoch 19. – 21. februára sa na pôde vysokej školy uskutoční štvrtý ročník európskeho doktorandského sympózia.

Bratislava 19. februára (TASR) – Bratislavská Paneurópska vysoká škola sa na tri dni stáva hostiteľom pre mladých európskych vedcov a akademikov. V dňoch 19. – 21. februára sa na pôde vysokej školy uskutoční štvrtý ročník európskeho doktorandského sympózia. Na Sympózium udržateľného rozvoja (SUR) vystúpia prednášajúci z 12 krajín.

Sympózium tematicky pokrýva viaceré oblasti vedy a techniky, ktoré sa v posledných desaťročiach začali venovať otázke udržateľného rozvoja. „Sympózium ponúka možnosť pre študentov doktorandského štúdia, ktorí sa zaoberajú novými spôsobmi obnoviteľných aj neobnoviteľných zdrojov, aby si vzájomne vymenili informácie, ako zanechať životné prostredie aj pre nasledujúce generácie,“ povedal pre TASR organizátor slovenského SUR Martin Dolinský.

Myšlienka vzniku medzinárodnej spolupráce v oblasti vedy a techniky vznikla v Dubline. Putovné podujatie sa prvýkrát uskutočnilo na írskej Trinity College v roku 2011. Druhý ročník bol na technickej univerzite v rakúskom Grazi a vlaňajší ročník usporiadala univerzita Parthenope v talianskom Neapoli. „Aby sme získali možnosť usporiadať sympózium na Slovensku, museli sme kandidovať. Podarilo sa nám poraziť barcelonskú univerzitu a vďaka tomu je Slovensko tohtoročným hostiteľom podujatia,“ dodal Dolinský.

Tohtoročné sympózium je špecifické v tom, že sa snaží prepojiť spoluprácu univerzity s praxou. V Bratislave vystúpi aj Silvia Pinti, spolumajiteľka talianskej spoločnosti Pintinox, ktorá toto podujatie podporuje. „Uvedomujeme si, že náš podnik sa zameriava na produkciu práce a neostáva nám čas na analytickú činnosť v takej miere, ako sa realizuje v univerzitnom prostredí. Z toho dôvodu je nevyhnutné, aby sme boli neustále napojení na univerzity, ktoré nám dávajú základnú poznatkovú bázu, z ktorej si vyberáme tie príležitosti, ktoré vieme premeniť na trhové príležitosti a tým sa udržiavame vo svetovej špičke,“ vysvetlila Pinti.

V tomto roku má podujatie prvýkrát aj interdisciplinárny charakter, keďže je spoluorganizovaný fakultami s rozdielnym zameraním – technologickým a ekonomickým. V rámci prednášok a workshopov vystúpia na pôde vysokej školy odborníci z viacerých odborov, napríklad ekonómovia, architekti, technickí inžinieri, lingvisti, psychológovia či sociológovia. Okrem prednášok pripravili organizátori pre návštevníkov oficiálnu exkurziu v Národnej rade Slovenskej republiky či kultúrny večer.