Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Petržalčania vybrali, čo sa obnoví za peniaze samosprávy

Čiastočne zrekonštruované športovisko v bratislavskej mestskej časti Petržalka na Bradáčovej ulici 19. augusta 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

V rámci participatívneho rozpočtu tak samospráva zaplatí opravu schodiska na Námestí hraničiarov, obnovu športoviska na Hrobákovej ulici a úpravu zelene vo vnútrobloku na Budatínskej ulici.

Bratislava 25. februára (TASR) – Obyvatelia bratislavskej Petržalky vybrali v internetovom hlasovaní projekty, kam chcú nasmerovať 35-tisíc eur z pokladnice mestskej časti. V rámci participatívneho rozpočtu tak samospráva zaplatí opravu schodiska na Námestí hraničiarov, obnovu športoviska na Hrobákovej ulici a úpravu zelene vo vnútrobloku na Budatínskej ulici. Všetky investície plánuje zrealizovať v priebehu tohto roka,

Internetové hlasovanie spustila samospráva pred troma týždňami. Hlasujúci si mohli vybrať vždy jednu lokalitu z troch športovísk, zo štyroch schodísk a z troch vnútroblokov. "Celkovo sa zapojilo 1674 hlasujúcich, čo je o 641 hlasov viac ako v roku minulom," podotkla Katarína Macenková z kancelárie petržalského starostu.

V oblasti športovísk podľa Macenkovej hlasovalo 598 ľudí, z toho verejné športové ihrisko na Hrobákovej ulici získalo najviac hlasov - 288. "Ihrisko prejde celkovou úpravou, pričom samospráva vymení asfaltový povrch na celom ihrisku, opraví mantinely hokejbalovej časti, k stolnotenisovému stolu a basketbalovým košom pribudnú bránky pre hokejbal," priblížila Macenková.

Samospráva tiež podľa jej slov opraví steny existujúceho bludiska, ktoré spestria aj nové maľby a obnoví detskú preliezačku. "Novú oddychovú zónu obyvateľom okolitých bytových domov vhodne doplnia aj nové lavičky," dodala Macenková. Športovisko na Bzovíckej ulici získalo 120 hlasov a na Budatínskej zase 190.

V oblasti schodísk najviac ľudí - 332 - pridelilo svoj hlas schodisku na Námestí hraničiarov. To vedie na terasu, ktorá slúži ako prístupová komunikácia pre obyvateľov priľahlých bytových domov. "Mestská časť investuje do opravy schodiskových stupňov napriek tomu, že táto povinnosť je plne v kompetencii hlavného mesta ako vlastníka pozemku, na ktorom sa schodisko nachádza," podotkla Macenková. Schodisko na Vígľašskej ulici získalo 86 hlasov, na Holíčskej o jeden hlas viac, a to na Beňadickej zase 96 hlasov.

Vnútrobloky boli treťou oblasťou, v ktorej obyvatelia hlasovali za revitalizáciu zelene. Z troch ponúkaných s náskokom len deväť hlasov vyhral vnútroblok na Budatínskej ulici číslo 41 až 53 s počtom hlasov 198. "Samospráva tak medzi bytovými domami vytvorí záhon z kvitnúcich trvaliek, osadí šesť lavičiek, dva nové odpadkové koše a do trávnika aj dva samostatne stojace detské prvky," priblížila Macenková. Vnútroblok na Ambroseho ulici dostal 88 hlasov a lokalita Vígľašská-Šášovská 189 hlasov.

V tomto roku má mestská časť podľa Macenkovej v pláne aj dobudovanie ďalších deviatich športovísk i opravy schodísk, okrem iných na Znievskej, Beňadickej, Strečnianskej a Jasovskej. Pokračovať bude aj s výsadbou zelene.