Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Petržalskú plaváreň majú dostavať v apríli, poklepali základný kameň

Slávnostné položenie základného kameňa prvej petržalskej verejnej plavárne. Foto: TASR/Michal Svítok

Prvú verejnú plaváreň v Petržalke stavia firma Metrostav. Stihnúť to má za desať mesiacov.

Bratislava 7. júla (TASR) – V bratislavskej Petržalke dnes poklepali základný kameň budúcej prvej verejnej plavárne v mestskej časti. Tá má vyrásť v lokalite medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou a Petržalčania by ju mohli začať navštevovať už na jar budúceho roka. Plaváreň za 4,2 milióna eur bez DPH majú totiž kolaudovať v apríli.

"Veľa možností v mestskej časti na plávanie nie je, ak odhliadneme od toho, že tu máme školské bazény. Ale tie hygienik pre verejnosť zakázal. Vo Viedni je verejných plavární cez 80," vraví starosta Petržalky Vladimír Bajan (nezávislý). Nová plaváreň má mať 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový a detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá aj možnosť malého občerstvenia. Denná kapacita plavárne bude 640 návštevníkov.

Prvú verejnú plaváreň v Petržalke stavia firma Metrostav. Stihnúť to má za desať mesiacov. "Ľahko zvládnuteľné to určite nebude, ale nie je to ani šibeničný termín," vraví generálny riaditeľ spoločnosti Miroslav Zobaník. Podotýka však, že pri každej stavbe môžu stavebníka prekvapiť rôzne veci, či už v zemi alebo v priebehu realizácie, ktoré budovanie objektu zdržia.



Prekvapenia na stavbe

Slávnostné položenie základného kameňa prvej petržalskej verejnej plavárne. Na snímke základný kameň a pohľad na miesto, kde by mala plaváreň vyrásť.
Foto: TASR/Michal Svítok
Metrostav na jedno také prekvapenie narazil už minulý týždeň. "Bratislavské vodárne nás presvedčili, že tadiaľto nevedia žiadna rúra, ale keď sa zakoplo do zeme, zistilo sa, že vedie a bude potrebné robiť preložku," vysvetlil starosta Bajan. Firmu by to malo podľa Zobaníka zdržať dni až týždne. "Ale to sa dá dohnať v priebehu stavby, ak nenarazíme ešte na niečo iné," dodal Zobaník.

Pre plaváreň musela Petržalka riešiť aj tri petície, jednu proti jej výstavbe a dve za plaváreň. Mestská časť dnes tvrdí, že vyšla v ústrety obyvateľom okolitých domov tým, že vzduchotechniku otočila smerom od obytnej časti a tobogan integrovala do budovy, aby zmenšila hluk. "Že stopercentne nebudú všetci spokojní? Tak o tom je život. Úlohou samosprávy je ale vyhodnotiť skupinový záujem od toho verejného. Argument skupiny, že nechcú plaváreň vedľa ich domov, je dosť málo na to, aby sme blokovali verejné investície," podotkol Bajan.

Ďalší obyvatelia sa obávali nedostatku parkovacích miest. Pri plavárni sa majú vybudovať štyri parkoviská s celkovou kapacitou 53 parkovacích miest, z čoho dve budú pre vozidlá osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu.

O cenách vstupného zatiaľ mestská časť predstavu nemá. "Nie je žiadna ambícia na tej plavárni zarábať, chceme hlavne poskytovať službu, ale ekonomika musí vyjsť na to, aby sme prípadnú zvýšenú spotrebu energií vedeli uhradiť. Cena vstupného sa tak bude odvíjať od tohto," avizoval starosta. So vstupným by sa však mali podľa neho dostať "ďaleko pod úroveň súčasných cien".

Sumu 4,2 milióna eur bez DPH, koľko bude plaváreň stáť, zaplatí mestská časť hlavne cez úver, pol miliónom eur jej prispeje aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK).