Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Pezinku neschválili novelu o poplatku za rozvoj

Ilustračné foto Foto: TASR

Situáciu budú analyzovať právnici. Vyjasniť treba aj to, či je možné vyrubovať poplatok na základe platného VZN z júna 2016, alebo je potrebná jeho novelizácia.

Bratislava 3. marca (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Pezinku neschválilo na štvrtkovom (2.3.) zasadnutí všeobecné záväzné nariadenie (VZN), ktoré malo meniť a dopĺňať VZN o stanovení výšky miestneho poplatku za rozvoj z júna 2016. Zatiaľ čo za pôvodné nariadenie hlasovalo 17 z 21 poslancov mestského zastupiteľstva, jeho novela vo štvrtok neprešla o jeden hlas. TASR o tom informoval prednosta Mestského úradu v Pezinku Miroslav Šebesta.

Dodal, že situáciu budú v priebehu budúceho týždňa analyzovať právnici. Vyjasniť treba podľa Šebestu okrem iného aj to, či je možné vyrubovať poplatok za miestny rozvoj na základe platného VZN z júna 2016, alebo je potrebná jeho novelizácia, ktorá na štvrtkovom zasadnutí nebola schválená. Jej cieľom bolo zosúladiť jeho znenie s aktuálne platným právnym stavom.

Mestské zastupiteľstvo v Pezinku schválilo miestny poplatok za rozvoj v júni minulého roka, na základe vtedy platného zákona, ktorý prijali poslanci Národnej rady SR 20. novembra 2015 na návrh Igora Chomu a Richarda Rašiho (obaja Smer-SD). Po legislatívnej iniciatíve strany Most-Híd bol zákon novelizovaný na začiatku decembra 2016. V reakcii na túto zmenu sa pezinské mestské zastupiteľstvo rozhodlo pre novelizáciu svojho pôvodného VZN.

V ňom pezinskí poslanci schválili sadzby aj za jednotlivé kategórie stavieb. Pri bytových a rodinných domoch mali stavebníci zaplatiť maximálnu možnú sadzbu 35 eur za každý štvorcový meter (m2) stavby realizovanej na území Pezinka. Pre stavby na poľnohospodársku výrobu a skladovanie produkcie, skleníky, vodné hospodárstvo a vlastnú administratívu bola schválená sadzba 25 eur za m2.

Zavedenie rozvojového poplatku obcou je dobrovoľné. Príjem z neho môže samospráva použiť na úhradu kapitálových výdavkov v súvislosti s výstavbou zariadení sociálnej a zdravotnej starostlivosti či športových a kultúrnych služieb a rovnako aj na výdavky na realizáciu dopravnej infraštruktúry či starostlivosti o zeleň.

Od poplatku sú oslobodené stavebné povolenia naviazané na údržbu, opravu a rekonštrukciu stavieb, pri ktorých sa nemení ich celková výmera a účel. Poplatok sa nebude vzťahovať ani na stavby sociálnych služieb a bývania, zdravotníckych zariadení, vzdelávacích či kultúrnych inštitúcií. Poplatok sa nebude vyberať ani v prípade stavieb slúžiacich na obranu štátu alebo športové účely.