Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Primátor Pezinka pre situáciu v DSS podal trestné oznámenie

Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. Otestovaných bolo spolu 78 klientov a 25 ľudí z personálu. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová. Na snímke Domov sociálnych služieb v Pezinku a ľudia v ochranných oblekoch 13. apríla 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Pezinok zároveň zabezpečuje dennú terénnu opatrovateľskú starostlivosť zhruba pre 40 klientov bývajúcich vo svojom domácom prostredí na území Pezinka.

Pezinok 14. apríla (TASR) – Primátor mesta Pezinok Igor Hianik podal pre situáciu v Domove sociálnych služieb (DSS) a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, kde bolo v uplynulých dňoch pozitívne testovaných 43 klientov a päť pracovníkov na ochorenie COVID-19, trestné oznámenie. TASR o tom informovala Erika Liptáková z Mestského úradu Pezinok.

Primátor dostal v pondelok (13. 4.) list, v ktorom ho pisateľ upozornil na vážnu situáciu, ktorá predchádzala medializovaným udalostiam v DSS Pezinok. Aj keď DSS Pezinok nepodlieha pod kompetenciu mesta, jeho zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj (BSK), pre závažnosť informácií uvedených v liste požiadal Hianik políciu o prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom. DSS Pezinok na Hrnčiarskej ulici je od soboty (11. 4.) v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo.

BSK vo svojej reakcii pre TASR uviedol, že berie doručenú sťažnosť vážne. "Upozorňujeme však, že vynášať akékoľvek závery je v tejto chvíli predčasné a je potrebné počkať na výsledky prešetrenia celého prípadu. Ak sa preukáže zlyhanie ktoréhokoľvek zo zamestnancov, BSK bezodkladne vyvodí zodpovednosť. V tejto chvíli je však pre BSK úplnou prioritou ochrana zdravia klientov a zamestnancov," uviedla vedúca tlačového oddelenia BSK Veronika Beňadiková.

Mesto Pezinok má vo svojej pôsobnosti vlastné zariadenie pre seniorov, zariadenie opatrovateľskej starostlivosti (ZOS), v ktorom je 18 klientov v seniorskom veku. Aktuálne sa podľa pezinskej samosprávy u žiadneho z klientov či zamestnancov ZOS neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19 a ZOS dodržiava prísne hygienické a dezinfekčné opatrenia.

Pezinok zároveň zabezpečuje dennú terénnu opatrovateľskú starostlivosť zhruba pre 40 klientov bývajúcich vo svojom domácom prostredí na území Pezinka. "Ani u jedného z nich sa do tejto chvíle taktiež neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19. To isté platí aj pre našich 14 opatrovateliek, ktoré sa o týchto klientov v súčasnosti starajú," uviedlo mesto. Pezinok objednal z preventívnych dôvodov testovanie 69 zamestnancov prvého kontaktu na COVID-19, ktorí sa starajú o seniorov v meste, respektíve prichádzajú do kontaktu s obyvateľmi. Testovanie prebieha v utorok.