Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

V Pezinku sa predstavia keramikári, v Senci odštartujú letnú sezónu

Na snímke bývalý učiteľ Tomáš Mihok, teraz keramikár samouk Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre návštevníkov je pripravený hudobný program a viacero sprievodných podujatí.

Bratislava 13. júna (TASR) – Už tento víkend (13. -15. 6.) ožije Pezinok tradičnými remeslami. V rámci medzinárodného podujatia Keramické trhy sa predstaví vyše 150 keramikárov zo šiestich krajín Európy, zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Bulharska a Slovinska. Na južnej strane Slnečných jazier zasa odštartujú letnú sezónu známym podujatím Senecké leto.

Cieľom už 11. ročníka Keramických trhov, ktorý sa bude konať od piatka do nedele, je spropagovať keramiku, tradíciu modranskej majoliky, predstaviť jej rôznorodosť, funkčnosť a estetickú úroveň. „Rád by som pozval verejnosť, Bratislavčanov, ale aj návštevníkov iných susedných krajov, aby prišli do nášho mesta, do nášho regiónu aj na Keramické trhy. Je skutočne o čo stáť, je to kvalitne strávený voľný čas a ľudia odídu so zážitkami, ktoré dovtedy nemali,“ povedal predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Bratislava Region Tourism a zároveň poslanec BSK Ivo Nesrovnal. Ako tiež dodal, akcia je významným produktom cestovného ruchu. „Toto remeslo je síce obľúbené, ale trošku na úpadku, preto aj takouto formou sa usilujeme poukázať na to, že práca s hlinou má svoj zmysel a dáva potom aj takéto krásne pridané hodnoty vo finále,“ priblížil riaditeľ Malokarpatského múzea v Pezinku Martin Hrubala.

Pre návštevníkov je pripravený hudobný program a viacero sprievodných podujatí v niekoľkých kultúrnych zariadeniach, deti si už tradične budú môcť vytvoriť vlastný produkt z hliny na tvorivých detských dielňach a majstri keramikári predvedú, ako sa točí s kruhom. Pripravená je aj súťaž pre verejnosť, v ktorej môžu hlasovať za výrobky keramikárov na tému „Pokladnička“. Podujatie pripravuje Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, spolu s mestom Pezinok a KOCR Bratislava Region Tourism.

„V Senci sa letná sezóna začne v sobotu (14. 6.) tradičným podujatím Senecké leto. V priebehu podujatia sa môžu návštevníci tešiť na bohatý hudobný program, o ktorý sa postarajú Katarína Knechtová, I.M.T. Smile, Chinaski, Hex, Lola beží, Alias a ďalší. Pripravené sú aj rôzne súťaže, sprievodné akcie pre deti, kolotoče, diskotéka a o 23.00 h ohňostroj,“ doplnila informácie hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.