Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Bratislavský kraj

Pezinské viechy budú milovníkom vína sprístupnené do októbra

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Viechy budú na priečelí domu označené vencom z viničného lístia alebo čečiny v tvare kruhu, ozdobeným červenou a zelenou stuhou.



Bratislava 13. mája (TASR) – Milovníci vína majú možnosť od mája až do októbra zažiť čaro viech v 11 vinárstvach v Pezinku. Každý týždeň od stredy do soboty bude aspoň jedno vinárstvo ponúkať svoje produkty v autentickom prostredí. Informuje o tom prostredníctvom webovej stránky pezinská samospráva.

Viechy budú na priečelí domu označené vencom z viničného lístia alebo čečiny v tvare kruhu, ozdobeným červenou a zelenou stuhou. Vstup do viech je bezplatný. Otvárací čas je od 17.00 do 21.00 h, v mesiacoch september-október od 17.00 do 20.00 h.

"Podujatie nadväzuje na tradíciu z minulosti, keď mali miestni vinári právo na predaj časti svojho vína prostredníctvom výčapu vína pod viechou. Vďaka tomu mohli svoje celoročné úsilie speňažiť," informuje mesto Pezinok. Vinohradník mal vo svojom dome alebo na dvore priestor na nalievanie vínka a posedenie pri menšom pohostení. Rakúšania si túto tradíciu udržiavajú dodnes.

Pezinské viechy organizuje Malokarpatské múzeum v Pezinku v spolupráci so Združením pezinských vinohradníkov a vinárov. V roku 2014 ako prví na Slovensku obnovili tradíciu výčapu vína pod viechou. Rozpis otvorených viech záujemcovia nájdu na webovej stránke mesta alebo Malokarpatského múzea v Pezinku.