Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Plyšové maskoty zdvihli bežnú návštevnosť bratislavskej ZOO

Z prvého ročníka jedinečného podujatia pod názvom Veľký festival maskotov v bratislavskej ZOO 4. mája 2014. Foto: TASR/Martin Turanovič

Popoludní sa pred vchodom tvoril niekoľko desiatok metrov dlhý rad na vstupenky.

Bratislava 4. mája (TASR) – Nielen živé zvieratá, ale aj ich plyšové podoby dnes lákali do bratislavskej ZOO detských návštevníkov. Uskutočnil sa tu Veľký festival plyšových maskotov spojený s krstom žirafieho samčeka Melmana.

Rovnako ako v košickej ZOO, kde sa podujatie konalo po prvý raz vlani na jeseň, aj tu dokázalo niekoľkonásobne zdvihnúť bežnú dvojtisícovú nedeľnú návštevnosť. Popoludní sa pred vchodom tvoril niekoľko desiatok metrov dlhý rad na vstupenky.

Nepomohlo, že ZOO po prvýkrát vo svojej histórii organizovala predpredaj. V rámci neho predala až 2000 lístkov. Títo návštevníci mohli vstúpiť bez dlhšieho čakania osobitným vchodom.

Festival priniesla do hlavného mesta košická spoločnosť Tramtária Slovensko. Zoologická záhrada jej ponuku podľa riaditeľky Miloslavy Šavelovej prijala preto, aby prilákala vo zvýšenej miere detského návštevníka a budovala u neho návyk na ich záhradu. Festival chcú podľa jej slov v budúcnosti zopakovať.

Vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Katarína Matejovičová je rovnako presvedčená, že tento typ podujatia do ZOO patrí. "Dieťa sa môže na živé zvieratko len pozrieť, je tam určitá bariéra, aby to bolo bezpečné. Takto sa môžu s tým levíkom, hrošíkom chytiť či vyfotografovať."

Päťdesiatka maskotov

Z prvého ročníka jedinečného podujatia pod názvom Veľký festival maskotov v bratislavskej ZOO 4. mája 2014.
Foto: TASR/Martin Turanovič
Celkovo mohli návštevníci stretnúť päťdesiatku maskotov. Z nich 20 vlastní organizátorská spoločnosť, ktorá tiež oslovila najrôznejšie firmy, aby prišli so svojimi firemnými maskotmi. Tretiu skupinu tvorili maskoty, ktoré si dali ich majitelia vyrobiť na objednávku kvôli jednej akcii a teraz ich na festival zapožičali. Tak sa do Bratislavy dostali najmä zvieracie postavičky z amerického animovaného filmu Madagaskar.

"Naozaj pre tie dvoj-, troj-, štvor- a ešte aj päťročné deti je maskot naozajstná bytosť, ktorá sa práve pri ňom objavila," vysvetlil organizátor Róbert Schwarcz, že za dve desaťročia práce s deťmi majú odpozorované, že maskoty milujú. "Pátrali sme takmer rok po Slovensku, pričom sme si urobili databázu približne 150 maskotov, ktoré tu sú," objasnil pozadie vzniku festivalu.

Fotogaléria: Festival Maskotov


Animátori sa musia pod maskou usmievať

Z prvého ročníka jedinečného podujatia pod názvom Veľký festival maskotov v bratislavskej ZOO 4. mája 2014.
Foto: TASR/Martin Turanovič
Nie všetci oslovení majitelia však ponuku zúčastniť sa na ňom prijali. Svojich troch maskotov – trpaslíkov napríklad do hlavného mesta priviezla spoločnosť, ktorá vlastní hotely v Senci, Vysokých Tatrách a Štiavnických vrchoch. "Maskot nerozpráva, to majú zakázané, aby nepokazili detské ilúzie. Takisto si nemôžu dať dole hlavu pred deťmi, lebo by sa rozplynul sen o tých postavičkách. Dôležité je hlavne kývať sa, tancovať, pohybovať," vysvetlil jej zástupca Tomáš Sokologorský. Animátori sa tiež podľa neho musia pod maskou usmievať, aj keď to nie je vidno. "Ľudia cítia, keď je maskot zamračený a má zlú náladu," objasnil.

Krstným otcom ťavieho samčeka Melmana, ktorý sa v Bratislave narodil 18. januára tohto roku, sa stal Jozef Krška. Možnosť krstiť dostal na základe toho, že mláďa bude mať rok postarané o potravu. Hodnotu kŕmnej dávky 1330 eur však nezaplatil Krška, ale jeho priatelia. "Dostal to od nich ako dar k narodeninám, ktoré má dnes. Dozvedel sa to až teraz na obed," vysvetlila Matejovičová. Krstný otec získal príležitosť nakŕmiť Melmana mladými vetvičkami stromov. Mláďa sa však k nemu nepriblížilo. Na zelenej strave si tak pochutili dospelé žirafy. Matejovičová neskôr pre TASR vysvetlila, že Melman je aj napriek veku štyroch mesiacov stále na mliečnej strave.