Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Poslanci odobrili zmluvy pre DPB, čerpanie eurofondov nie je ohrozené

Poslanci dnes rokovali o návrhu Rámcovej zmluvy o službách vo verejnom záujme a zabezpečení MHD v Bratislave a súčasne o návrhu tej investičnej.

Bratislava 30. januára (TASR) – Čerpanie eurofondov na nové električky a trolejbusy pre Bratislavu už nie je ohrozené. Mestskí poslanci dnes schválili zmluvy mesta s bratislavským dopravným podnikom, ktorými Európska únia podmieňuje zaplatenie nových vozidiel v mestskej hromadnej doprave. Ak by s nimi dlhodobo váhali, s peniazmi z únie by mohla mať Bratislava podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) problém.

Poslanci dnes rokovali o návrhu Rámcovej zmluvy o službách vo verejnom záujme a zabezpečení MHD v meste a súčasne o návrhu tej investičnej. Súčasná zmluva o výkonoch síce platí až do roku 2018, keďže však DPB dostal možnosť čerpať eurofondy na nové električky a trolejbusy, poradca Európskej komisie Jaspers zmluvu pripomienkoval. Chcel preukázať prevádzkovú udržateľnosť realizovaných projektov. "Ak nám majú prispieť na nákup dopravných prostriedkov, my musíme zaručiť štandardný vzťah medzi mestom a dopravným podnikom, teda ak si objednáme výkony, musíme za ne zaplatiť," vysvetlil dnes Ftáčnik. Potom môže mesto podľa jeho slov očakávať, že podnik bude zdravo fungovať.

Predkladaná zmluva podľa riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho presne definuje pravidlá medzi mestom a dopravným podnikom a určuje tiež minimálne objemy výkonov na obdobie desiatich rokov. Tie sa v minulosti každoročne riešili dodatkom. Znížiť či zvýšiť sa výkony podľa zmluvy môžu maximálne o dve percentá oproti predchádzajúcemu kalendárnemu roku. Dohoda hovorí aj o tom, že musí byť nastavený udržateľný finančný rozpočet a možnosť zabezpečenia služieb cez subdodávateľov prechádza zo 100 percent dopravných výkonov DPB na polovicu, vymenúva Belfi. "Zlepšilo sa to v prospech mesta."

Zastupiteľstvo tiež schválilo nájomnú zmluvu a vklad majetku mesta do základného imania DPB, čo podľa Belfiho požadujú aj banky. Navýšené bude o nepeňažný vklad v sume viac ako 42 miliónov eur, dnes je základné imanie 4,6 milióna eur. Nájomná zmluva zase určuje, že vozidlá budú v majetku podniku a mesto bude vlastniť električkové koľaje či napríklad obslužné budovy, ktoré si DPB prenajme.