Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Odsúdili obžalovaných z podvodov s pozemkami pri Devínskej Novej Vsi

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za podvody a falšovanie dokladov odsúdili piatich ľudí.

Pezinok 19. februára (TASR) – Na čele obžalovaných z podvodov s pozemkami v blízkosti bratislavskej Devínskej Novej Vsi, stál Radoslav Z. Ten by si mal odsedieť 12 rokov vo väzení so stredným stupňom stráženia. Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Okrem neho za podvody a falšovanie dokladov odsúdili aj ďalších štyroch ľudí.

Gabrielu L. odsúdili za podvod na desať rokov v najmiernejšom väzení, Stanislava W. za podvod a falšovanie na 12,5 roka rovnako vo väzení s najmiernejším režimom. Ivan Š. dostal za podvod a falšovanie 11 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a Zuzana H. by si podľa dnešného rozsudku mala odsedieť 12 rokov v najmiernejšom väzení. Obžaloba bola pôvodne podaná na sedem obvinených. Jedného súd oslobodil, pretože mu pred súdom nebolo dokázané falšovanie dokladov. Ďalšia obžalovaná pred skončením súdneho procesu zomrela.

Korunným svedkov v tejto kauze bol päť ráz súdne trestaný Jozef D. Súd označil jeho výpoveď za nosnú a skonštatoval, že nebol tým, kto celý podvod zorganizoval. Pred súdom sa riešilo aj to, či bol Jozef D. príslušníkom Policajného zboru, ako sám tvrdil. "Súd dospel k záveru, že bol príslušníkom polície," skonštatoval predseda senátu Emil Klemanič. Jozef D. je v podobnej kauze podvodov s nehnuteľnosťami na Okresnom súde Bratislava I v pozícii obžalovaného. Tam sa snažil dokázať, že bol tým, kto pomáhal odhaliť podvody a usvedčiť páchateľov.

Podľa Bíróa sa fakt, že Jozef D. bol policajt, preukázal na bratislavskom súde a na špecializovanom sa už len overovalo, či to je pravda. "Preukázalo sa to, avšak nie v období, keď bol spáchaný skutok, podvodný prevod devínskych pozemkov, vtedy nebol príslušníkom," vysvetlil Bíró. Jozef D. bol podľa neho obvinený aj v tomto prípade, avšak vylúčený na samostatné konanie, potom vypočutý ako svedok a nasledovalo prerušenie jeho trestného stíhania, keďže sa mal významne podieľať na odhalení trestnej činnosti. "Treba si uvedomiť, že my by sme neboli získali v iných trestných veciach také relevantné dôkazy, ktoré sme získali od neho, keďže je to osoba, ktorá vlastne pochádza z kriminálneho prostredia. Keby nebol pochádzal odtiaľ a keby sa nebol spolupodieľal na páchaní trestných činov na určitej úrovni, neboli by sme sa dozvedeli o trestnej činnosti takých osôb, ktoré sú vycvičené, vyštudované a bývalí príslušníci spravodajských služieb," povedal Bíró.

Podľa obžaloby si obžalovaní koncom roka 2007 vytypovali nehnuteľnosti v katastrálnom území Devínskej Novej Vsi s rozlohou približne 284.000 metrov štvorcových. Ich hodnota v slovenských korunách bola vtedy približne pol miliardy, teda asi 15,5 milióna eur. Pozemky údajne previedli na takzvaných hercov, ktorí mali falošné doklady totožnosti a na úradoch sa vydávali za majiteľov nehnuteľností. Ďalším krokom mal byť prevod nehnuteľností z hercov na spriaznené osoby.