Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Požiar skládky pri Budmericiach sa podarilo uhasiť

Na snímke požiar skládky chemického odpadu pri obci Budmerice, okres Pezinok vo štvrtok 3. júna 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Prípadom sa už zaoberá aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Bratislava 3. júna (TASR) – Hasičom sa podarilo uhasiť požiar skládky nebezpečného odpadu pri Budmericiach v okrese Pezinok. Na mieste zostávajú dobrovoľní hasiči z okolitých obcí, ktorí budú situáciu na mieste ešte monitorovať, aby nedošlo k opätovnému rozhoreniu požiaru. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

Požiar vypukol vo štvrtok pred 10.00 h. V okolitých obciach sa merala aj kvalita ovzdušia. Všetky doterajšie merania boli s negatívnym výsledkom a neboli namerané žiadne zvýšené hodnoty. Mestá Pezinok a Modra i viaceré okolité obce však vyzývali svojich obyvateľov, aby si pre požiar skládky vo svojich domoch a bytoch pozatvárali okná a zdržiavali sa v interiéri.

Prípadom sa už zaoberá aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Na miesto bola privolaná aj enviropolícia. Inšpektori plánujú v piatok (4. 6.) hĺbkovú environmentálnu kontrolu.

"SIŽP bude na mieste podrobne analyzovať vyhorenú sutinu, uložený odpad a odoberie vzorky, aby bolo možné preukázať, čo spôsobilo požiar, či sa dodržali predpísané podmienky stanovené v integrovanom povolení a či sa na skládke nenachádzal aj odpad iný, ako to spomínané povolenie umožňuje," priblížila pre TASR hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná.

Skládka, ktorú prevádzkuje spoločnosť Istrochem Reality, spadá pod režim integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania životného prostredia. SIŽP má nad prevádzkou štátny dozor, vydáva integrované povolenie na jej prevádzku, rozhoduje o jej uzatvorení a pravidelne vykonáva environmentálne kontroly v prevádzke. Na tejto skládke vznikol požiar aj v rokoch 2019 a 2020.