Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Pred Blumentál v Bratislave sa vrátilo súsošie sv. Floriána

Súsošie sv. Floriána z roku 1732 je najstarší barokový kamenný stĺp so sochárskou figurálnou a reliéfnou výzdobou s rokokovými prvkami v Bratislave.

Bratislava 4. mája (TASR) - Súsošie sv. Floriána, podľa ktorého pomenovali aj námestie pred Blumentálom v Bratislave, sa vrátilo na svoje pôvodné miesto. Originálnu zničenú barokovú pamiatku ale umiestnili do depozitu mestskej galérie a súsošie na námestí nahradila jeho kópia. Dnes, v deň sv. Floriána, ju pred Blumentálom slávnostne odhalili.

Z umelého kameňa sa vyhotovili kópie všetkých sôch vrátane oblakového stĺpa, vysvetľuje hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán. Podstavec sa v exteriéri zreštauroval. "Je na ňom domodelovaná hlavná architektúra a dokončené modelovanie troch reliéfov," vraví hovorca. Originály jednotlivých sôch sú podľa jeho slov zreštaurované a umiestnené v depozite Galérie mesta Bratislavy. Celkové náklady sa vyšplhali na 569.947 eur.

Roky na mieste stálo len lešenie s reklamou. Súsošie z neho odniesli ešte v roku 2007. "Pred zreštaurovaním bolo v havarijnom stave. Povrchy boli silne znečistené, degradácia a rozpad vápenca neboli len povrchové a plošné, ale až do hĺbky troch centimetrov. Postupne nastal rozpad hmoty," vysvetľoval Jozef Hrabina, riaditeľ vtedajšieho Pamingu, mestského investora pamiatkovej obnovy. Plastiky podľa jeho slov odpadávali, pádom z výšky sa rozbíjali a samotný stĺp vykazoval statické poruchy. Paming vtedy preto podpísal zmluvu so spoločnosťou Villard, združením pre reštaurovanie a obnovu pamiatok. Celková zmluvná cena bola vyše 445.600 eur vrátane DPH.

Do roku 2008 sa na obnovu pamiatky preinvestovalo vyše 288.600 eur. Keďže však v rozpočte na rok 2009 mesto nevyčlenilo na túto obnovu žiadne peniaze, proces ku koncu predchádzajúceho roka zastavili, a to v štádiu, kedy neprebehla záverečná konzervácia povrchov na odkrytej časti podstavca. Ten je neodmontovateľný. Poveternostné vplyvy tak povrch sústavne ničili a náklady sa zvyšovali. Čas predražoval napríklad aj dlhodobé uskladnenie diel v ateliéri. Bratislavskí mestskí poslanci však vlani v júni schválili postup pamiatkovej obnovy a požiadali primátora zabezpečiť v rozpočte na roky 2013 a 2014 finančné prostriedky na dokončenie reštaurátorských prác.

Súsošie sv. Floriána z roku 1732 je najstarší barokový kamenný stĺp so sochárskou figurálnou a reliéfnou výzdobou s rokokovými prvkami v Bratislave. Autorom je bratislavská podonnerovská Godeho kameňosochárska dielňa Krištof Rentfort. Je zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok.