Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislavský kraj

Nehoda migrantov na hraniciach so Slovenskom: Zranené aj deti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Posádku havarovaného vozidla z dnešného rána tvorili nelegálni migranti z Iraku, Sýrie a Iránu, ktorí boli žiadateľmi o azyl v Maďarsku.

Bratislava 9. júla (TASR) - Pri slovensko-rakúskych hraniciach došlo dnes krátko po polnoci k dopravnej nehode. Zranilo sa sedem osôb, medzi nimi päť detí. Záchranári na miesto vyslali päť záchraniek. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Andrej Hirjak.

Deti previezli záchranári do detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch a dospelých do petržalskej nemocnice na Antolskej ulici. "Na mieste nehody sme im poskytli bezodkladnú prednemocničnú zdravotnú starostlivosť," povedal Hirjak. Po nehode boli všetci zranení pri vedomí. Zranené mali viaceré časti tela.

V aute boli nelegálni migranti z Iraku, Sýrie a Iránu


Posádku havarovaného vozidla z dnešného rána tvorili nelegálni migranti z Iraku, Sýrie a Iránu, ktorí boli žiadateľmi o azyl v Maďarsku. TASR to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

"Išlo o dodávku prepravujúcu nelegálnych migrantov z Maďarska cez územie Slovenska do Rakúska. Vodič podozrivého vozidla nerešpektoval zvláštne výstražné a zvukové znamenia, ani svetelné znamenie STOP a s vozidlom prudko zrýchlil. Snažil sa hliadke uniknúť rýchlosťou prekračujúcou 160 km/h, čím ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Policajná hliadka bola nútená použiť opakovane varovný výstrel do vzduchu. Unikajúce vozidlo sa v rýchlej jazde prevrátilo na strechu," popísal udalosti Slivka.

V aute sa prepravovalo spolu s vodičom deväť osôb, štyria dospelí a päť maloletých detí. Všetkým bola poskytnutá prvá pomoc a osoby boli prevezené do niekoľkých bratislavských nemocníc, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie.

Vodič vozidla bol obmedzený na osobnej slobode. Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru už začal trestné stíhanie vo veci prevádzačstva, ublíženia na zdraví a všeobecného ohrozenia, za čo hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody od štyroch do desiatich rokov.

Najmladšie zranené dieťa malo päť mesiacov, najstaršie desať rokov


Najmladšie zranené dieťa pri dnešnej dopravnej nehode blízko slovensko-rakúskych hraníc malo päť mesiacov, najstaršie asi desať rokov. Do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) záchranári celkovo priviezli päť detí. TASR to potvrdila hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

"Pacienti sú v tomto čase hospitalizovaní. Jedno dieťa museli lekári operovať," povedala Kamenická. Deti utrpeli počas nehody otrasy mozgu, tržné rany a pomliaždeniny. "V súčasnosti podstupujú rôzne vyšetrenia," dodala hovorkyňa. Okrem detí sa počas nehody zranili podľa záchranárov i dospelí. Tí sú hospitalizovaní v petržalskej nemocnici na Antolskej ulici a v nemocnici na bratislavských Kramároch.

"V nemocnici na Antolskej ulici sme prijali jednu pacientku s viacerými zraneniami, je mimo ohrozenia života. Poskytujeme jej maximálnu zdravotnú starostlivosť," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Eliášová, pod ktorú zdravotnícke zariadenie patrí. Žena dnes podstúpi operáciu. V súvislosti s nehodou prijala UNB aj dvoch pacientov na bratislavských Kramároch. "Naši zdravotníci ich ambulantne ošetrili a následne ich prepustili," dodala hovorkyňa.