Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Primátor M. Ftáčnik ocenil sedem osobností

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svítok

Za šírenie dobrého mena Bratislavy nielen na Slovensku, ale i v zahraničí, si ocenenie prevzal spisovateľ, textár a publicista Boris Filan.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Bratislavský primátor Milan Ftáčnik dnes v Primaciálnom paláci oceňoval osobnosti, ktoré sa zaslúžili o občiansky, kultúrny, spoločenský či športový rozvoj mesta. Bronzovú sošku rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv a výsad, si odniesli šiesti Bratislavčania a jeden bol ocenený verejným uznaním.

Za šírenie dobrého mena Bratislavy nielen na Slovensku, ale i v zahraničí, si ocenenie prevzal spisovateľ, textár a publicista Boris Filan. Medzi ocenené osobnosti sa zaradil aj šermiarsky majster Peter Koza, ktorému sa v Bratislave podarilo oživiť historický šerm a ktorého predstavenia sa stali neodmysliteľnou súčasťou mnohých kultúrnych podujatí v meste, napríklad Korunovačných slávností. Ocenenie si odniesol aj bývalý protokolista bratislavského primátora Jozef Karpat, ktorý svoju prácu vykonával niekoľko desaťročí na profesionálnej úrovni a šíril tak dobré meno Bratislavy na Slovensku i v zahraničí.

Za celoživotnú a účinnú pomoc ľuďom v núdzi prostredníctvom charitatívnych a dobrovoľníckych aktivít v Bratislave, ako aj za hranicami mesta, bol ocenený doktor Marek Krajčí. Z oblasti zdravotníctva je aj ďalšia ocenená – lekárka Klára Sviteková, ktorej sa primátor poďakoval za jej celoživotné humanitárne, pedagogické a organizačné aktivity transfúziologičky a za aktívnu propagáciu darcovstva krvi v Bratislave. Šiestym tohtoročným laureátom je Kornel Lakatoš z Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka, ktorý si Cenu primátora prevzal za príkladnú a obetavú prácu na úseku udržiavania čistoty a poriadku v meste a za skrášľovanie života Bratislavčanov.

Poslednému ocenenému Petrovi Kurhajcovi bolo udelené verejné uznanie za celoživotné zásluhy v oblasti humanity, charity a porozumenia medzi ľuďmi.

Cena primátora Bratislavy je najvyššie samosprávne ocenenie, dnes sa uskutočnil XXII. ročník jej odovzdávania. Organizátori nehľadajú známe tváre, ale osobnosti, ktorých často jednoduché životné príbehy zanechávajú výraznú stopu v živote mesta a jeho obyvateľov. Laureátov vyberá odborná komisia na základe návrhov, ktoré predkladajú samospráve neziskové organizácie, občianski aktivisti, vedecké a vzdelávacie inštitúcie, ale aj samotní Bratislavčania. Podujatie sa uskutočňuje v rámci celomestského projektu Bratislava pre všetkých, kedy hlavné mesto otvára symbolicky všetky svoje brány.

TASR informovala Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.