Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Proti rozšíreniu skládky na Záhorí spisujú obyvatelia petíciu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Skládka sa nachádza pár metrov od ochranného územia Natura 2000.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Spoločnosť FCC Zohor, prevádzkujúca skládku na Záhorí, podala žiadosť o rozšírenie skládky o 245.000 kubických metrov, tvrdí Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK). Obyvatelia obce Zohor aj IRBK žiadajú ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO), aby rozšírenie skládky nepovolil.

Prevádzkovateľ skládky podľa inštitútu predložil zámer rozšírenia skládky počas letných mesiacov a pandémie nového koronavírusu potichu, bez verejnej kontroly a diskusie. "V 21. storočí takýmto spôsobom rozširovať skládky je absolútne kontraproduktívne proti ochrane prírody," podotkol riaditeľ inštitútu a poslanec bratislavskej mestskej časti Petržalka Miroslav Dragun.

Skládka sa nachádza pár metrov od ochranného územia Natura 2000. Územie by tiež malo byť súčasťou pripravovaného národného parku Podunajsko, povedal Dragun.

Inštitút doručil ministrovi petíciu, ktorú podpísalo viac ako 1500 obyvateľov Zohora. Odovzdali aj pripomienky k navrhovanému rozšíreniu skládky. "V našich pripomienkach žiadame ministerstvo, aby celý proces rozširovania prešiel riadnym procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) a cezhraničným posudzovaním vplyvov na životné prostredie, keďže rozšírenie skládky bude mať zásadný vplyv na územia Natura 2000," uviedol Dragun.

Negatívne stanovisko k rozšíreniu skládky podľa Draguna zaslala aj obec Zohor. Budaj by mal reflektovať požiadavky samosprávy a obyvateľov lokality, a nie záujem odpadovej loby, poznamenal.