Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Rekonštrukcia lodného prístavu v Bratislave dostala od mesta zelenú

Lodný prístav v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Podľa plánov investora by mal byť projekt dokončený do konca roku 2016.

Bratislava 5. marca (TASR) – Rekonštrukcia lodného prístavu v Bratislave dostala od mesta zelenú. Bratislavský magistrát totiž k projektu vydal súhlasné záväzné stanovisko a investor tak už môže požiadať stavebný úrad o začiatok územného konania. Podľa plánov investora by mal byť projekt dokončený do konca roku 2016. TASR o tom informoval Marek Považan, riaditeľ spoločnosti Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava (SPaP-LOD), ktorá je investorom projektu.

"Pre investora bola od začiatku a stále je kľúčová rekonštrukcia samotnej budovy, ktorá už po technickej stránke nevyhovuje štandardom na kvalitnú prevádzku," vysvetľuje Považan. Budova podľa jeho slov nezodpovedá ani estetickým požiadavkám uvítania návštevníkov Bratislavy, ktorí prichádzajú do hlavného mesta vnútrozemskou vodnou cestou.

Osobný prístav v zrekonštruovanej budove zostane. Okrem hotela so 48 izbami na prvom a druhom nadzemnom podlaží by sa prízemie budovy malo doplniť o kaviarne či reštaurácie. Podľa návrhu sa v súčasnosti exteriérový priestor presklí a stane sa súčasťou interiéru. "Výsledkom by mala byť živá a transparentná nová fasáda," uviedol autor projektu a architekt Martin Paško.

Súčasťou návrhu je aj rozšírenie terasy v čelách budovy a po južnej strane tak, že sa stane súčasťou promenády medzi Starým mostom a osobným prístavom. Podľa Paška bude terasa vyvýšená, aby ľuďom sediacim na lavičkách neprekážal vo výhľade na Dunaj protipovodňový múr. Parkovisko pri budove osobného prístavu bude zreorganizované, avšak ostane zachovaná jeho plocha, takisto ostane zachované aj detské ihrisko, ktoré majú doplniť nové hracie prvky.

Mesto rekonštrukciu podporuje. "Vidíme v tom spôsob zatraktívnenia turisticky vyhľadávanej lokality a celkovo podporu cestovného ruchu," zhodnotil riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. S tým súvisí aj požiadavka mesta, aby bol súčasťou zrekonštruovanej budovy osobného prístavu aj hotel. "Ten vnesie viac svetla do tejto lokality, zabezpečí, aby si toto prostredie uchovalo život aj večer," podotkla hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad.