Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Rekonštruovaný remorkér Šturec otvára opäť svoje brány verejnosti

Remorkér Šturec, archívna snímka. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Remorkér Šturec je najstaršia dodnes zachovaná loď na území Slovenska.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Remorkér Šturec, národná kultúrna pamiatka, ktorá v Zimnom prístave v Bratislave prechádza postupnou rekonštrukciou, otvára v sobotu opäť svoje brány verejnosti. Návštevníkov čakajú komentované prehliadky remorkéra, kde bola napríklad zrekonštruovaná kormidelňa či kabíny pre lodníkov. Okrem jeho histórie sú však pripravené aj informácie o ďalších plavidlách, ktoré v minulosti brázdili Dunaj na bratislavskom úseku.

Remorkér Šturec je najstaršia dodnes zachovaná loď na území Slovenska. Postavený bol v roku 1937 v komárňanských lodeniciach, a to nitovanou technológiou, podobne ako Titanic, ktorá sa v súčasnosti už nepoužíva. Loď sa pôvodne volala Štúr. Počas druhej svetovej vojny, keď bola v Zimnom prístave a americká armáda bombardovala rafinériu Apollo, bola poškodená.

Začiatkom 50. rokov minulého storočia bola obnovená, skrátená a znova daná do prevádzky. Používala sa ako remorkér, teda ako vlečný čln na Dunaji, ktorý ťahal ďalšie nákladné časti. Slúžila až do 80. rokov minulého storočia, keď bola vyradená z prevádzky. V súčasnosti je umiestnený na funkčnom historickom lodnom výťahu v južnom bazéne Zimného prístavu v Bratislave a postupne prechádza náročnou rekonštrukciou a konzerváciou.

Podujatie sa koná pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2020. Na prehliadky je potrebné vopred sa zaregistrovať prostredníctvom mailovej adresy sturec.remorker@gmail.com.