Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Nového riaditeľa vodární BVS nevybrali

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik Foto: TASR/Martin Baumann

Politické strany sa s primátorom Milanom Ftáčnikom na nomináciách do predstavenstiev a dozorných rád dohodli asi pol roka po voľbách.

Bratislava 4. marca (TASR) – O post generálneho riaditeľa a predsedu Predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sa zaujímali dvaja uchádzači. Po tom, čo súčasný šéf vodární Radoslav Jakab oznámil svoj odchod z funkcie, mesto začalo výberovým konaním hľadať nového. "Konanie prebehlo, ale komisia sa nezhodla na žiadnom víťazovi," povedal pre TASR riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Politické strany sa s primátorom na nomináciách do predstavenstiev a dozorných rád dohodli asi pol roka po voľbách. Šéf BVS bol nominantom SDKÚ-DS. Keď Jakab oznámil, že sa po vyše dvoch rokoch rozhodol "reflektovať na novú kariérnu výzvu a svoje pôsobenie v spoločnosti považuje za úspešne zavŕšené", poslanci za NOVA navrhli vyhlásiť výberové konanie. Návrh zastupiteľstvo vlani v októbri podporilo aj hlasmi prítomných členov SDKÚ-DS.

Komisia vyberala z dvoch uchádzačov


"Dnes je možné konštatovať, že vyhlásené výberové konanie sa skončilo neúspešne. O post generálneho riaditeľa vodární sa zaujímali dvaja uchádzači, ale komisia nedospela k zhode na žiadnom víťazovi," uviedol Andrassy. Po štyroch mesiacoch tak bude primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) o situácii informovať poslancov a tí majú rozhodnúť ako ďalej. "Jednou z možností je zrušenie uznesenia alebo vyhlásenie druhého výberového konania," podotkol Andrassy. K tomu, aby mesto znova hľadalo generálneho riaditeľa BVS cez výberové konanie, sa podľa jeho slov prikláňa aj primátor.

Hlavné mesto vyhlásilo výberové konanie v novembri 2013. Od nového šéfa vodárenskej spoločnosti požadovalo, aby mal ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, aspoň desaťročnú riadiacu prax, ovládal angličtinu, mal dobré organizačné schopnosti, vedel strategicky myslieť, či bol odolný voči stresu. Podľa Andrassyho primátor vymenoval na základe uznesenia poslancov aj výberovú komisiu, zloženú z poslancov a zástupcov magistrátu, ktorá mala konanie uskutočniť a navrhnúť zastupiteľstvu nového generálneho riaditeľa BVS. Uchádzači mohli posielať svoje žiadosti na magistrát do 12. novembra.

Radoslav Jakab je predsedom predstavenstva BVS od júla 2011. Jeho nomináciu schválilo mimoriadne valné zhromaždenie firmy 13. júla, na poste nahradil vtedajšieho šéfa Daniela Gemerana. Spolu s Jakabom bolo schválených osem nových členov predstavenstva a päť členov dozornej rady.