Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

Ochranári: Pri elektrickom vedení na Záhorí zrevitalizovali biotopy

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Územia pod vedeniami môžu podľa RPS plniť dôležitú úlohu pri podpore prežitia mnohých druhov plazov, obojživelníkov, cicavcov a vtákov a zmierniť tak negatívne dosahy klimatických zmien na biotopy.

Bratislava 31. mája (TASR) - Pri elektrickom vedení v okrese Malacky obnovili vodné prvky a vytvorili vhodné zdroje potravy, úkrytu a odpočinku pre plazy, obojživelníky, hmyz, poľovnú zver či vtáctvo. Elektrické vedenia majú na Slovensku dĺžku asi 35.000 kilometrov a vedú k rozdeľovaniu biotopov a vzniku bariér v rámci tzv. ochranného pásma. Práve v ochrannom pásme sa práce realizovali. TASR o tom informovala Eva Horková z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

"Ide o perspektívny biotop, u ktorého však dochádzalo k postupnej sukcesii a zazemňovaniu. Tradičný spôsob manažmentu ochranného pásma, ktorý tu bol aplikovaný v podobe kosby a výrubov, prispel aj k výskytu inváznych rastlín. Takto degradovaný biotop postupne strácal na svojom význame. V rámci obnovy lokality boli vytvorené vodné prvky o sumárnej rozlohe takmer 100 štvorcových metrov, kamenný múrik a úkryty z dreva a zeminy, ktoré poslúžia ako nadzemné zimoviská pre plazy a obojživelníky," uviedol koordinátor projektu Marek Gális z RPS. Ocenil súhlas majiteľov pozemkov s prácami.

Územia pod vedeniami môžu podľa RPS plniť dôležitú úlohu pri podpore prežitia mnohých druhov plazov, obojživelníkov, cicavcov a vtákov a zmierniť tak negatívne dosahy klimatických zmien na biotopy. Časté kosenie a výrub náletových drevín z ochranného pásma pod elektrickým vedením podporuje opätovný rast vegetácie a vedie k zvýšenému výskytu agresívnych nepôvodných rastlín. Živočíchom prinášajú malý alebo žiadny úžitok. Neustály opätovný rast zelene zároveň zvyšuje potrebu častej údržby, ktorá je finančne a pracovne náročná, poukázala organizácia.

Projekt "Voda pre život" podporil Nadačný fond Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy v Nadácii Pontis a je realizovaný s RPS.