Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V areáli SAV budujú Centrum aplikovaného výskumu nových materiálov

Na predseda SAV Jaromír Pastorek pred informačnou tabuľou. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Centrum poskytne partnerom projektu kvalitnú základňu pre excelentný bádateľský výskum, strategický výskum zameraný na rozhodujúce oblasti hospodárskeho a spoločenského života a aplikovaný výskum.

Bratislava 31. marca (TASR) - V areáli Slovenskej akadémie vied (SAV) na bratislavskej Patrónke sa dnes končia práce na hrubej stavbe Pavilónu materiálových vied. Uzatvára sa tak prvá etapa budovania Centra aplikovaného výskumu nových materiálov a transferu technológií, ktoré podľa slov predsedu SAV Jaromíra Pastoreka patrí medzi najvýznamnejšie projekty akadémie.

Toto centrum je zameraná na špičkový výskum a vývoj v oblasti nových materiálov a technológií a vďaka eurofondom umožní akadémii v najbližších rokoch rozšíriť možnosti pre jej ústavy. Centrum bude stáť 24,9 milióna eur. Z toho takmer 21,2 milióna eur sa bude financovať z eurofondov - z operačného programu Výskum a vývoj a vyše 3,7 milióna eur pôjde zo štátneho rozpočtu.

Popri SAV ako hlavnom partnerovi a prijímateľovi nenávratného finančného príspevku sú partnermi projektu ústavy akadémie - Elektrotechnický, Fyzikálny, Ústav anorganickej chémie, Ústav materiálov a mechaniky strojov a Ústav polymérov SAV, ako aj bratislavské školy, najmä Slovenská technická univerzita (STU) a Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU), upresnil na stretnutí s novinármi prof. Pastorek.



Centrum poskytne partnerom projektu kvalitnú základňu pre excelentný bádateľský výskum, strategický výskum zameraný na rozhodujúce oblasti hospodárskeho a spoločenského života a aplikovaný výskum. Bude sa významnou mierou podieľať na budovaní intenzívnejších vzťahov SAV s priemyselnou praxou. Cieľom je tiež vybudovať prostredie perspektívne pre mladých vedcov, zdôraznil Pastorek. Ako dodal, centrum začali stavať v septembri 2013 a jeho dokončenie sa predpokladá koncom júna 2015. V bratislavskom areáli SAV na Patrónke je v podobnom štádiu a na rovnakej báze financovaný aj Univerzitný vedecký park pre biomedicínu.



Podpredseda SAV pre prvé oddelenie vied Juraj Lapin z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV informoval, že v centre vzniknú unikátne špecializované laboratóriá, napríklad pre elektrotechniku, laboratórium keramických materiálov, kovových materiálov, nanomateriálov, štruktúrnej analýzy materiálov, či keramických materiálov. Sústredenie laboratórií do tohto centra umožní okrem iného aj efektívnejšie využívať niektoré drahé technologické zariadenia a diagnostické prístroje.

"Centrum okrem iného posilní spoluprácu medzi akademickou a podnikateľskou sférou vo výskume a vývoji a urýchli transfer vedeckých poznatkov do praxe", vyzdvihol Lapin.