Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislavskom kraji sa sčítali dve tretiny obyvateľov

Na archívnej snímke pohľad na Bratislavu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za nesplnenie si povinnosti môže byť obyvateľovi udelená pokuta obcou od 25 do 250 eur.

Bratislava 12. marca (TASR) - V Bratislavskom kraji dosahuje podiel sčítaných obyvateľov 64,8 percenta. Najvyšší podiel sčítaných obyvateľov v kraji evidujú obce Hrubá Borša, 80,3 percenta, a Častá, ktorá má 78 percent sčítaných obyvateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Mestá Bratislavského kraja nad 10.000 obyvateľov dosahujú podiel sčítaných nad 60 percent. Senec má aktuálne 69, Stupava 67,3 a Pezinok 66 percent sčítaných. V meste Bratislava sa sčítalo 64 percent obyvateľov.

"Z bratislavských mestských častí výrazne v sčítaní napredujú malé mestské časti, ako sú Jarovce (80 percent), Rusovce (70 percent), Čunovo (68 percent)," poznamenala Stauder s tým, že nad celoslovenským priemerom sú aj početné sídliská ako Devínska Nová Ves s aktuálne 65,8 percenta sčítanými obyvateľmi a Petržalka, kde sa už sčítalo 65,7 percenta obyvateľov.

Historicky prvé plne elektronické sčítanie obyvateľov na Slovensku sa začalo 15. februára. Od jeho začatia sa elektronicky sčítalo doteraz takmer 63 percent obyvateľov, čo je zhruba 3.510.000 sčítaných. Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra.

Sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Za nesplnenie si povinnosti môže byť obyvateľovi udelená pokuta obcou od 25 do 250 eur. Viac informácií i sčítací formulár nájde verejnosť na webe scitanie.sk.