Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislavský kraj

Štatistický úrad chváli účasť na sčítaní v Bratislavskom kraji

Na snímke internetová stránka www.scitanie.sk počas celoštátneho Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

V hlavnom meste SR v Bratislave sa sčítalo 441.000 obyvateľov (88,4 percenta v porovnaní s odhadovaným počtom).

Bratislava 15. júna (TASR) – Napriek tomu, že Bratislavský kraj dosiahol v rámci online a asistovaného sčítania necelých 90 percent, vôbec najmenej zo všetkých krajov, generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Ivančíková veľmi oceňuje výsledky zberu dát. "Samospráva urobila obrovský kus práce, najmä hlavné mesto SR Bratislava," zdôraznila v tejto súvislosti.

Na základe dlhoročných skúseností upozornila, že podobné sčítania sa aj pri zahraničných metropolách pohybujú na úrovni 50-70 percent. "Preto je potrebné oceniť podiel sčítaných a spoluprácu samosprávy pri zbere dát od obyvateľov v Bratislavskom kraji,“ povedala pre TASR.

Zároveň je presvedčená, že Bratislavský kraj je tým, pri ktorom sa predpokladá, že sa takmer všetci sčítajú elektronicky. "Ak tak neurobili, tak sa buď nechceli sčítať ani elektronicky, ani asistovane, alebo to z rôznych dôvodov, napríklad z dôvodu pobytu v zahraničí, nestihli. To uvidíme až v ďalšej fáze, pri práci s administratívnymi zdrojmi,“ dodala.



V rámci online sčítania sa v Bratislavskom kraji do cenzu zapojilo 656.500 obyvateľov (87,6 percenta z odhadovaného počtu). Počas šiestich týždňov asistovaného sčítania pribudlo ďalších 16.900 obyvateľov (2,3 percenta z odhadovaného počtu). K 13. júnu 2021 eviduje Bratislavský kraj 673.400 sčítaných obyvateľov (89,9 percenta z odhadovaného počtu).

Na snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


V hlavnom meste SR v Bratislave sa sčítalo 441.000 obyvateľov (88,4 percenta v porovnaní s odhadovaným počtom). Zo 17 mestských častí podiel sčítaných nad 90 percent z odhadovaného počtu dosiahlo deväť mestských častí: Čunovo, Jarovce, Vajnory, Rusovce, Devínska Nová Ves, Rača, Záhorská Bystrica, Devín a Lamač. Ďalších sedem mestských častí dosiahlo podiel sčítaných obyvateľov z odhadovaného počtu nad 85 percent - sú to Vrakuňa, Dúbravka, Petržalka, Podunajské Biskupice, Ružinov, Karlova Ves a Nové Mesto. Mestská časť Staré Mesto ukončila sčítanie s podielom sčítaných obyvateľov nad 80 percent.