Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Obce už dostali žiadosti o voľbu poštou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O voľbu poštou mohli najneskôr do 13. januára žiadať občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku a aj tí, ktorí majú v SR trvalý pobyt, ale budú v čase volieb v zahraničí.

Senica 15. januára (TASR) – Nárast žiadateľov o voľbu poštou v tohtoročných voľbách do Národnej rady SR o 116 zaznamenalo v porovnaní s poslednými voľbami mesto Senica. Kým v roku 2016 požiadalo o takúto možnosť 56 Seničanov žijúcich v zahraničí, v tomto roku ich bolo 172. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viera Barošková.

"Najviac žiadostí prišlo z Českej republiky, Veľkej Británie a Nemecka. V menšom počte požiadali o voľbu poštou Seničania žijúci v Španielsku, Francúzsku, Luxembursku, Holandsku, Belgicku, Rakúsku, Írsku, Thajsku, Egypte, Dánsku, Austrálii, Číne, Indonézii, Nórsku, Poľsku, Švajčiarsku a vo Švédsku," uviedla Barošková.

Ako ďalej doplnila, v najbližších dňoch odíde na adresy ľudí v zahraničí obálka. "V nej voliči dostanú 25 hlasovacích lístkov, obálku opatrenú pečiatkou mesta, do ktorej vložia jeden hlasovací lístok, ďalej poučenie o spôsobe hlasovania a návratnú obálku. Voliči, ktorí požiadali o voľbu poštou, musia svoje obálky doručiť na mestský úrad do 28. februára," doplnila hovorkyňa.

Malacky zaznamenali 131 žiadostí o voľbu poštou


Žiadosti prišli z 24 krajín, najviac ich evidujeme z Českej republiky, Nemecka a Spojeného kráľovstva. Prevažujú európske krajiny, avšak žiadosti prišli aj z Kanady, USA, Austrálie, Číny či Taiwanu,“ informovala hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

O voľbu poštou mohli najneskôr do 13. januára žiadať občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku a aj tí, ktorí majú v SR trvalý pobyt, ale budú v čase volieb v zahraničí.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.