Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

SF pozýva na koncert virtuózov I. Ženatého a M. Lapšanského

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Koncert prevedie návštevníkov historickým vývojom sonátovej formy.

Bratislava 15. mája (TASR) - Český husľový virtuóz Ivan Ženatý a slovenský klavírny virtuóz Marian Lapšanský sa predstavia v utorok (16. 5.) v Malej sále Slovenskej filharmónie (SF) na koncerte cyklu Komorná hudba. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Koncert prevedie návštevníkov historickým vývojom sonátovej formy. "Na úvod zaznie Sonáta pre husle a klavír č. 8 G dur, op. 30 č. 3 Ludwiga van Beethovena, ktorá uzatvára trilógiu Beethovenových sonát pre husle a klavír. Skladateľ komponoval diela pre toto nástrojové obsadenie medzi rokmi 1790 - 1818," približuje filharmónia.

V programe ďalej figurujú Romantické skladby pre husle a klavír, op. 75 Antonína Dvořáka. "Skladateľ ich pôvodne skomponoval ako trio a neskôr ho prepracoval pre husle a klavír. Dielo bolo prvýkrát uvedené v roku 1887, niekoľko dní po jeho dokončení," poznamenáva SF.

Návštevníci koncertu si vypočujú aj Sonátu pre husle a klavír G dur Claudea Debussyho, podľa Tolstovej posledné dokončené dielo skladateľa, ktoré malo premiéru 5. mája 1917 v rámci dobročinného koncertu pre obete vojny v Paríži.

"Koncert ukončí dielo, ktoré bolo svadobným darom pre nadaného belgického huslistu Eugena Ysayea. Sonáta pre husle a klavír A dur Césara Francka mala premiéru hneď po odovzdaní, teda počas svadobného dňa, keď ju hral hosťom nadšený ženích Ysaye," uvádza filharmónia k hudobnému programu v interpretácii dlhoročných kolegov Ženatého a Lapšanského, dlhoročného generálneho riaditeľa SF v rokoch 2004-2021.

Koncert sa začne o 19.00 h.