Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Slováci, nekradnite, nebojte sa a nespite, vyhlásil Marián Tkáč

Na snímke predseda Matice slovenskej Marián Tkáč počas príhovoru. Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč sa v sobotu zúčastnil Národnej slávnosti na Devíne 2014.

Bratislava 3. mája (TASR) - Slováci, nekradnite, nebojte sa a nespite. Tieto slová by podľa predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča adresoval ľuďom Ľudovít Štúr, keby v súčasnosti ešte žil. Tkáč to vyhlásil počas dnešnej Národnej slávnosti na Devíne 2014 pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra.

Šéf Matice sa zároveň publika pýtal, čo by dnes robil Štúr, keby žil. "Bol by spokojný s napĺňaním zmyslu národného života Slovákov po 20-ročnej štátnej samostatnosti? Bol by spokojný so stavom kultúry, školstva a vedy a so slovenským vlastenectvom? Stal by sa členom niektorej z politických strán alebo by založil novú? Kupoval by si tovary na splátky? Aké by nosil hodinky? Privatizoval by?" pýtal sa bez odpovede Tkáč.

Europoslanec Boris Zala (Smer-SD) podotkol, že Slováci vstúpili svojou samostatnosťou do svetového diania. "Sme nevymazateľne tam a preto sa musíme aj podľa toho správať. Najčastejším slovom Štúra, keď sa prihovára Slovákom, je hýbte sa. Nečakajme teda, že sa niečo stane bez nášho vlastného pričinenia, ale musíme sa sami pričiniť," apeloval.

Fotogaléria: Z národnej slávnosti na Devíne


Zala tiež spomenul boj slovenských europoslancov o náš jazykový zákon, ale aj o značku Tokaj. "Dnes má Slovensko meno aj pozíciu takú, že si nás skutočne vážia. Naše veci si môžeme presadzovať, len záleží na našej šikovnosti," dodal.



Súčasťou Národnej slávnosti bola predpoludním modlitba k svätým apoštolom Cyrilovi a Metodovi, ako aj gréckokatolícka svätá liturgia. Predstavili sa tiež viaceré folklórne skupiny, medzi nimi Terchovská muzika, súbory z Kysuckého Lieskovca či z Javorníka. Uskutočnila sa aj prezentácia výrobkov umeleckých ľudových remesiel.

Video: Oslavy v Devíne poznačil konflikt


Prítomnosť Kotlebu na slávnosti v Devíne vzbudila vášne

Na snímke štvrtý sprava banskobystrický župan Marian Kotleba.
Foto: TASR/Michal Svítok
Prítomnosť predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu na Národnej slávnosti na Devíne 2014 pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra dnes vzbudila vášne. Starostka mestskej časti Devín Ľubica Kolková (nezávislá) vo svojom príhovore povedala, že nemôže privítať ľudí, ktorí šíria nenávisť, neznášanlivosť a zlobu.

"Takíto ľudia nikdy v Devíne vítaní nebudú. Verím, že Devín nikdy viac nebude akýmsi zneužitým miestom pre neznášanlivé myšlienky," povedala. Jej slová časť publika privítala potleskom, časť nesúhlasnými pokrikmi. Kolková doplnila, že ak bude Marian Kotleba pozvaný aj na budúci rok, jej mestská časť neposkytne na oslavy svoje priestory. Slávnostné príhovory sa totiž tento rok pre nepriaznivé počasie presunuli z hradu Devín do miestneho domu kultúry.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč po týchto slovách starostky apeloval, aby Slováci boli konečne dobrými ľuďmi, akými vždy boli. "Nikto nemôže za to, ako sa narodil, ale každý môže za to, ako sa správa. Byť slovenským vlastencom znamená mať rád Slovensko, so všetkým, čo Slovensko má, ale aj čo nemá," povedal.