Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou dirigenta J. Rožňa

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Program zaznie v naštudovaní Rožňa, ktorý patrí k najväčším talentom mladej českej dirigentskej generácie.

Bratislava 17. januára (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) sa vo štvrtok 18. januára predstaví pod taktovkou českého dirigenta Jiřího Rožňa. Hosťom tretieho koncertu z Populárneho cyklu bude aj violončelista Petr Nouzovský. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

"Na úvod koncertu si návštevníci vypočujú predohru k opere Straka zlodejka Gioacchina Rossiniho. Nasledovať budú slávne Variácie na rokokovú tému pre violončelo a orchester, op. 33 Piotra Iľjiča Čajkovského," avizuje filharmónia diela, ktoré skladateľ skomponoval pre svojho kolegu z moskovského konzervatória a vedúceho skupiny violončiel v Orchestri Ruskej hudobnej spoločnosti, nemeckého violončelistu Wilhelma Fitzenhagena. Ten dielo prvýkrát uviedol v roku 1877 v Moskve pod taktovkou Nikolaja Rubinsteina. V Koncertnej sieni SF zaznejú v interpretácii Nouzovského, pravidelného hosťa sezón Slovenskej filharmónie.

Program ukončí suita z baletu Daphnis a Chloé č. 1 a č. 2 Maurica Ravela, ktorú uvedie orchester spolu so Slovenským filharmonickým zborom.

Program zaznie v naštudovaní Rožňa, ktorý patrí k najväčším talentom mladej českej dirigentskej generácie. "Rodák z Prahy je finalistom dvoch prestížnych dirigentských súťaží (Salzburg Festival Young Conductors Award a Donatella Flick LSO Conducting Competition v Londýne)," poznamenáva SF k umelcovi, ktorý spolupracuje s českými a svetovými orchestrami.

Rožeň v aktuálnej sezóne 2023/2024 debutoval v Národnej opere v Bergene s Janáčkovou operou Káťa Kabanová. "V Štátnej opere v Prahe uvedie českú premiéru Ligetiho opery Le Grand Macabre a bude viesť kurátorský patronát nad festivalom Opera Nova, kde zastáva post umeleckého riaditeľa. So Slovenskou filharmóniou sa predstaví po druhý raz," uzatvára Tolstova.