Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislavský kraj

Do Bratislavy privezú časť Berlínskeho múru

Originálne časti Berlínskeho múru Foto: TASR/AP

Udalosť sa uskutoční pri príležitosti spomienky na November '89.

Bratislava 24. marca (TASR) - Do hlavného mesta SR privezú pri príležitosti spomienky na November '89 časť Berlínskeho múru. TASR o tom informoval dnes zakladateľ bratislavského Múzea zločinov a obetí komunizmu František Neupauer. Múr by mal ostať na Slovensku natrvalo.

"Múr by sme chceli na výročie Novembra '89 slávnostne odhaliť," uviedol Neupauer s tým, že v tomto smere sa už uskutočnili rokovania s riaditeľom múzea v Berlíne a so slovenským veľvyslanectvom v Nemecku. Ako dodal, ešte ich čakajú rozhovory s mestom o umiestnení múru. Jednou z alternatív je miesto vedľa múru Nenápadných hrdinov v rámci múzea. Ďalšou možnosťou je Námestie slobody. Múr, ktorý privezú na Slovensko, bude asi štyri metre vysoký a približne dva metre široký.

Múzeum otvorilo Občianske združenie Nenápadní hrdinovia v budove Vysokej školy sv. Alžbety na Námestí slobody v Bratislave pred rokom. Ako uviedol Neupauer, hlavnou náplňou nie je zbierať archiválie, ale sprostredkovať mladej generácií stretnutie s tými, ktorí nám prinavrátili slobodu. "Cieľom nášho združenia a múzea je zaznamenať každú jednu obeť totalitného režimu," dodal Neupauer. V súčasnosti je v múzeu výstava o Sviečkovej manifestácii. V utorok 25. marca sprístupnia ďalší priestor a otvoria VI. ročník projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom.