Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislave sú fanúšikovia anime, mangy či scifi & fantasy

Z medzinárodného festivalu AnimeSHOW a GAME EXPO 2014 v bratislavskom Istropolise 21. marca 2014. FOTO TASR - Martin Turanovič Foto: TASR/Martin Turanovič

Oba festivaly, ktoré vlani prilákali 11.000 návštevníkov, organizuje občianske združenie AnimeCrew v spolupráci s japonským veľvyslanectvom na Slovensku.

Bratislava 22. marca (TASR) - Bratislavský Istropolis sa na tri dni mení na centrum fanúšikov anime, mangy, japonskej kultúry a scifi & fantasy. V piatok tu odštartoval 7. ročník medzinárodného festivalu AnimeSHOW. Paralelne s ním svoje brány po šiesty raz otvorila medzinárodná výstava počítačových, kartových a stolových spoločenských hier GAME EXPO. Oba festivaly, ktoré vlani prilákali 11.000 návštevníkov, organizuje občianske združenie AnimeCrew v spolupráci s japonským veľvyslanectvom na Slovensku.

Trojdňový program ponúka filmové projekcie, prednášky, workshopy, stretnutia so spisovateľmi a prezentácie scifi & fantasy knižných titulov. V sprievodnom programe nechýba obľúbená kostýmová súťaž Cosplay. Podľa organizátorov festivalu sa do nej tento rok prihlásilo historicky najviac súťažiacich, ktorí vlastnoručne tvoria kostýmy podľa filmových hrdinov či postavičiek z komiksov a hier. Súťažiť sa bude aj o najlepšie kreslené dielo v kategóriách FanArt a Original Art, ďalej o titul najlepšieho speváka Karaoke či najlepších tanečníkov.

Po troch rokoch sa na AnimeSHOW vracia Thalia Vera. "Je to ochotnícke divadlo, ktoré hrá rôzne hry na motívy popkultúry. Tento rok budú mať hru Under the black flag, ktorá sa venuje paródii pirátov," povedal pre TASR Róbert Žittňan, riaditeľ festivalu. Jeho ďalšou novinkou je sekcia Kórea, ktorá poteší zvlášť fanúšikov boybandov, girlbandov a hlavne kórejského popu.



Milovníkov hier počítačových, kartových, stolových, ale aj retro hier zaujme výstava GAME EXPO 2014, ktorá prebieha paralelne s AnimeSHOW. V priebehu troch dní tiež prinesie prednášky a prezentácie, workshopy o tvorbe počítačových hier, výstavu hernej histórie a artworkov, LARPy a herné filmy. Návštevníci sa môžu tešiť aj na herné konzoly novej generácie, LaserGame arénu či veľký turnaj League of Legends.

AnimeSHOW 2014 a GAME EXPO 2014 odštartovali v priestoroch Istropolisu v piatok o 13.00 hodine. Záver podujatí organizátori naplánovali na nedeľu 23. marca o 17.00 hodine.