Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Pod hradom Červený Kameň chcú chovať opice, vzniknúť tam má zoo

Hrad Červený Kameň Foto: TASR/ Michal Svítok

Navrhovateľ predpokladá, že práce na novej zoo ukončí v marci 2016 a počíta s nákladmi do 400.000 eur.

Bratislava 18. mája (TASR) - Pod hradom Červený Kameň by mali návštevníci o necelé dva roky nájsť aj zoologickú záhradu. Blízko obce Píla chcú totiž chovať pôvodne divo žijúce aj hospodárske zvieratá. Práce na vytvorení novej zoo plánujú odštartovať v septembri tohto roku. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý na posudzovanie vplyvov na životné prostredie EIA predložila obec Píla spolu s firmou J&D Media.

"Zoo bude orientovaná predovšetkým na chov primátov a jej cieľom je stať sa najväčším chovom malých primátov v strednej Európe s orientáciou na kontaktný chov," uvádza sa v zámere. Návštevníci by tak mali mať možnosť kŕmiť opice pod odborným dohľadom. V zoo nájdu najmä pazúrikovité primáty tamaríny a kosmáče, makaky, hulmany a malpy, celkovo 100 primátov 30 druhov.

Okrem opíc chcú pod hradom chovať aj menšie cicavce a hospodárske zvieratá, napríklad minikozičky, poníky, miniovečky, miniprasiatka, zajace, hydinu, lamy či minisomáriky. V zoo rátajú aj s druhmi, ako sú lamy, zebu či ťavy, avšak tých bude len približne desať jedincov. S chovom veľkých šeliem sa v projekte nepočíta, výnimkou môže byť mačka bengálska či rys, ak budú v zoo schopní sa o ne postarať.

Súčasťou projektu je vybudovanie tropického pavilónu a hospodárskeho dvora, kde sa bude dať vstupovať medzi zvieratá a kŕmiť ich. "Zároveň sa budú pestovať poľnohospodárske plodiny za účelom obživy chovaných jedincov," uvádza sa v zámere. Zoo má vyrásť mimo zastavaného územia obcí Píla a Budmerice, byť energeticky a čiastočne potravinovo sebestačná.

Navrhovateľ tvrdí, že chce novou zoo jednak informovať verejnosť o problematike chovu exotických zvierat v zajatí, ale tiež ponúknuť azyl pre nechcené a problematické exotické zvieratá zo súkromných chovov či zoologických záhrad. "Momentálne väčšinu nášho chovu tvoria jedince, ktoré nie sú vhodné na ďalší reprodukčný chov z dôvodu ich fyzických porúch alebo neznalosti starostlivosti o mláďatá," vysvetľuje navrhovateľ s tým, že v chovoch má dnes aj jedincov, o ktoré sa ich pôvodní majitelia už nemôžu alebo nechcú starať a nemajú ich kam dať. "V praxi sa potom stáva, že tieto jedince, sa dostávajú do rúk 'množiteľom', ktorých vidina zisku obmedzila natoľko, že produkujú geneticky poškodené a príbuzné jedince."

Zisk z prednášok, workshopov a vstupného chce firma použiť opäť na starostlivosť o ďalšie nechcené a odvrhnuté jedince. Okrem vzdelávacej funkcie plánuje zoo organizovať napríklad detské tábory pre deti z okolia či rôzne kreatívne dielne a kurzy maľovania a kreslenia zvierat priamo v zoo.

Navrhovateľ predpokladá, že práce na novej zoo ukončí v marci 2016 a počíta s nákladmi do 400.000 eur.