Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Jarovce po rokoch dostanú protihlukovú stenu, stavať sa má budúci rok

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Jozef Ďurník

Náklady na stavbu protihlukovej steny sa stanovia na základe dokumentácie pre stavebné povolenie.

Bratislava 26. januára (TASR) – Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Jarovce sa po rokoch nakoniec dočkajú vybudovania protihlukovej steny. Bariéru, ktorá by ich chránila pred hlukom z diaľnice D2, sa v minulosti samospráva snažila vynútiť si aj žalobou a obyvatelia zase petíciou. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) tento mesiac vyhlásila tender na dokumentáciu k protihlukovej stene. Stavať by sa mala začať v roku 2015, povedal pre TASR hovorca NDS Marcel Jánošík.

Diaľnica D2 je už viac ako 15 rokov v predčasnom užívaní, no stále bez bariéry. Bratislavské mestské časti Petržalka a Jarovce proti hluku z diaľnice v minulosti spoločne rozbehli petíciu, kde žiadali okamžité začatie výstavby steny v najkritickejších úsekoch, teda na 66. až 72. kilometri. "Využívanie tejto časti neskolaudovanej diaľnice v súčasnom stave a rozsahu má z dôvodu naprojektovaných, ale doteraz nevybudovaných protihlukových bariér nepriaznivý vplyv na život a zdravie veľkého množstva občanov priľahlých obytných sídlisk a obcí," uvádzali v petícii.

Starosta mestskej časti Pavel Škodler ešte v roku 2009 podal podnet na Generálnu prokuratúru SR pre nečinnosť a o dva roky na to zase Jarovce žalovali NDS na okresnom súde. "Pečiatka podania na súde bola 24. júna a 30. júna už bolo zamietavé rozhodnutie na svete. Len za šesť dní," podotkol vtedy pre TASR starosta. Mestská časť sa odvolala, avšak krajský súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu. "Zdôvodnil to tým, že nemôže vstupovať do kolaudačného konania, pritom kolaudačné konanie bolo ukončené," priblížil Škodler vtedajšie udalosti.

Dnes je už na stavbu protihlukovej steny vyhlásené verejné obstarávanie na vypracovanie Dokumentácie pre stavebné povolenie a Dokumentácie pre ponuku. Ich dodanie NDS podľa Jánošíka predpokladá v druhej polovici tohto roka. "Ministerstvo dopravy a NDS už pochopili naliehavosť tohto problému. Obyvatelia Jaroviec túto aktivitu vítajú, ale zároveň dodávajú - už včera bolo neskoro, a majú pravdu," reagoval pre TASR vicestarosta Jaroviec Jozef Uhler. Pripomenul, že hluk z diaľnice znepríjemňuje život veľkej časti obyvateľov Jaroviec, no mestská časť by si jej vybudovanie zo svojho rozpočtu nemohla dovoliť.

Náklady na stavbu protihlukovej steny sa stanovia na základe dokumentácie pre stavebné povolenie.