Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Starostom Petržalky chce byť aj bývalý konateľ firiem blízkych J&T

Pohľad na bratislavské Nový most, na snímke v pozadí je sídlisko Petržalka. Foto: TASR/Oliver Paul

Daniel Šavel už má po Petržalke svoje bilbordy, zriadenú webovú stránku, no kandidatúru ešte oficiálne neoznámil.

Bratislava 9. júla (TASR) – O stoličku starostu v bratislavskej Petržalke chce v novembrových komunálnych voľbách bojovať aj konateľ Bytového podniku Petržalka (BPP) Daniel Šavel. Ten v minulosti pôsobil aj ako konateľ firiem blízkych finančnej skupine J&T Real Estate. Pre TASR potvrdil, že chce kandidovať ako nezávislý kandidát a do volieb ísť ako manažér, nie ako politik. Podporu politických strán však uvíta.

"Počas svojho pôsobenia v bytovom podniku som sa stretol s množstvom problémov občanov, vlastníkov bytov v Petržalke. Pri ich riešení naša správcovská spoločnosť často spolupracovala s mestskou časťou, no prístup úradu ma nie vždy uspokojil," vysvetľuje Šavel. Chce tak podľa jeho slov ukázať, že manažérsky sa dá pracovať aj vo verejnom sektore. "Z pozície konateľa BPP však nemám možnosť niektorými vecami pohnúť. Preto chcem byť novým starostom Petržalky," zdôrazňuje.

Šavel, ktorého mama je riaditeľkou bratislavskej zoologickej záhrady, pracoval v minulosti aj v stavebných a developérskych spoločnostiach ako Zipp, HB Reavis a Hornex. Podľa obchodného registra však bol aj konateľom spoločností Kráľova hora a Lomnická, blízkych J&T Real Estate. V oboch pôsobil od júna 2009 do júla 2010. "Ja som tam pracoval síce ako konateľ, ale bol som technik a snažil som sa riešiť technické problémy rovnako, ako v predchádzajúcich firmách. Nie som spojený so žiadnou skupinou," povedal pre TASR. Šavel vysvetľuje, že človek musí niekde získať skúsenosti, súkromný sektor je podľa neho jediný vhodný a na trhu je len "pár veľkých hráčov", kde je príležitosť sa niečo naučiť.

V Bytovom podniku Petržalka pracuje Šavel od roku 2011, zvolilo ho tam petržalské miestne zastupiteľstvo v marci 2011, no bez výberového konania. Predseda dozornej rady podniku Adrián Arpai vtedy poslancom argumentoval, že dozorná rada našla vhodného človeka a odporučila ho starostovi, keďže "na funkciu konateľa podľa zákona nemusí byť výberové konanie".

Šavel už má po Petržalke svoje bilbordy, zriadenú webovú stránku, no kandidatúru ešte oficiálne neoznámil. Presný termín, kedy tak urobí, ešte nevie. Vraví, že dnes chodí po uliciach, komunikuje s ľuďmi a zisťuje, ako jeho kandidatúru vnímajú občania. Ako starosta chce zaviesť parkovací systém, ktorý by zvýhodnil Petržalčanov, revitalizovať námestia a zvýšiť počet miest v materských školách. Šavel by chcel zriadiť aj obecné jasle, vytvoriť uzavretý výbeh pre psov či opraviť schodiská a terasy pod bytovými domami. Linky mestskej hromadnej dopravy chce upraviť tak, aby sa Petržalčania rýchlo dostali k nemocniciam, poliklinikám a obchodným centrám.