Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Stavba Domino v bratislavskej Petržalke možno bude v súlade so zákonom

Predseda BSK Vladimír Bajan Foto: TASR/Martin Baumann

Objekt má byť posunutý o vyše dva metre bližšie k fasáde vedľajšieho bytového domu. 

Bratislava 25. februára (TASR) - Stavba Domino v bratislavskej mestskej časti Petržalka nakoniec možno bude v súlade so zákonom. Objekt, proti ktorému už protestovalo niekoľko desiatok ľudí a okolo staveniska vytváralo živú reťaz, a ktorý petržalský stavebný úrad zastavil, má byť posunutý o vyše dva metre bližšie k fasáde vedľajšieho bytového domu. Investor však tvrdí, že časť dokumentácie v územnom rozhodnutí je chybná. "Môže byť rozhodnuté, že stavba je v súlade s územným rozhodnutím aj stavebným povolením," pripúšťa tiež petržalský starosta Vladimír Bajan (nezávislý).

Chybou úradníka bola podľa Miroslava Skovajsu, konateľa spoločnosti Aquaterm, pripnutá k územnému rozhodnutiu architektonická štúdia, kde znalec posudzoval vzdialenosť od okna pre potreby svetlotechnického posudku. "Nevieme, akým nedopatrením bol tento nesprávny výkres pripojený k územnému rozhodnutiu. Je to chyba inžinieringu, ktorý vybavoval územné rozhodnutie, dôkladne to neskontroloval a neopravil to hneď. Všetky ostatné výkresy, ktoré sú relevantné v stavebnom konaní, sú v súlade," pripomenul Skovajsa s tým, že k žiadnemu priblíženiu stavby k vedľajšej budove neprišlo. Ale stavebný úrad aj inšpekcia to skonštatovali opačne. "Nebudem hodnotiť prácu inšpekcie, ani záznam z ich konania mi ešte neposlali," podotkol.

Firma podľa slov Skovajsu nemá záujem vyhrocovať konflikty či ísť do extrémov. "My stále dúfame, že sa nájde nejaký kompromis, aby sme mohli ďalej pokračovať. Ale sme presvedčení, že staviame v súlade so zákonom, v súlade s vydaným stavebným povolením," podotkol. Spoločnosť má podľa jeho slov tiež vypracovanú právnu analýzu, ktorá hovorí, že firma postupuje v súlade so zákonom.

"Skôr, ako sa k tomu vyjadrím, potrebujem vidieť spisy, ktoré sú dnes na okresnom stavebnom úrade," reagoval Bajan a pripustil, že stavba môže byť v súlade. Pripomenul, že územné rozhodnutie je však po lehote troch rokov už zo zákona nepreskúmateľné a na základe neho teda úrad nemôže rozhodovať. "Ak ale investor doručí všetky súhlasy, tak sa ľahko môže stať, že aj 16 metrov bude mať súhlas na dodatočnú legalizáciu," podotkol Bajan. Firma už o dodatočné povolenie zmeny stavby pred dokončením požiadala. "Ak sa bude otvárať stavebné konanie, občania budú jeho účastníkmi," podotkol starosta.