Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Na Hviezdoslavovom námestí spomínali na Sviečkovú manifestáciu

Z verejného zhromaždenia pri príležitosti osláv 26. výročia Sviečkovej manifestácie 25. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V rámci spomienkovej akcie udelili kardinálovi Korcovi cenu Ústavu pamäti národa.

Bratislava 25. marca (TASR) – Udalosti Sviečkovej manifestácie spred 26 rokov si dnes na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pripomenula približne stovka ľudí. V rámci spomienkovej akcie udelili kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi cenu Ústavu pamäti národa za zásluhy o zachovanie pamäti národa v období neslobody.
Z verejného zhromaždenia pri príležitosti osláv 26. výročia Sviečkovej manifestácie 25.marca 2014 v Bratislave. Na snímke pohľad na účastníkov zhromaždenia.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Nesmierne ma teší, že cenu Ústavu pamäti národa (ÚPN) môžem udeliť predstaviteľovi tajnej cirkvi a katolíckeho disentu, ktorého ovocím pôsobenia bola aj Sviečková manifestácia," uviedol v príhovore predseda správnej rady ÚPN Ondej Krajňák. Ako pripomenul, kardinál Korec musel znášať takmer štyri desiatky rokov príkorie predstaviteľov komunistického režimu.
Z verejného zhromaždenia pri príležitosti osláv 26. výročia Sviečkovej manifestácie 25.marca 2014 v Bratislave. Na snímke mukačevský eparcha Milan Šášik.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Nenechajme si zahnať spomienku na udalosti 25. marca do múzeí len ako nostalgickú spomienku pamätníkov. Tieto udalosti vysielajú jasné posolstvo do súčasnosti a sú nadčasové," vyzvala v príhovore Katarína Hulmanová, predsedníčka Fóra kresťanských inštitúcií, ktoré spomienkové podujatie zorganizovalo. Ako dodala, odkaz bratislavského Veľkého piatku je aj v tom, že hodnoty a princípy, ktoré sa vtedy považovali za životne dôležité, sú rovnako dôležité aj dnes.
Z verejného zhromaždenia pri príležitosti osláv 26. výročia Sviečkovej manifestácie 25.marca 2014 v Bratislave. Na snímke pohľad na účastníkov zhromaždenia.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po ukončení programu sa účastníci premiestnili k neďalekému pamätníku Sviečkovej manifestácie. Podujatie následne pokračovalo slávnostnou bohoslužbou v Katedrále svätého Martina.