Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Takmer pätina trestných činov sa stane v Bratislavskom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vyplýva to zo Správy o bezpečnostnej situácii v hlavnom meste za minulý rok.

Bratislava 26. marca (TASR) - Takmer pätina zistených trestných činov na Slovensku sa stane v Bratislavskom kraji a s výnimkou Košického kraja sa v Bratislavskom stane dvakrát viac trestných činov ako v ostatných krajoch. Vyplýva to zo Správy o bezpečnostnej situácii v hlavnom meste za minulý rok, ktorú vypracoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó.

"Teritórium v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave je charakteristické najvyšším počtom obyvateľov na rozlohu územia, najvyššou fluktuáciou obyvateľov a tiež najväčším počtom návštevníkov ako z celého Slovenska, tak aj zo zahraničia, čo osobám páchajúcim trestnú činnosť zabezpečuje väčšiu anonymitu," vysvetlil Faragó. Vlani sa stalo v Bratislavskom kraji 17.211 kriminálnych činov, čo je o 1204 menej ako v roku 2012 a približne 35 percent z nich bolo objasnených. V hlavnom meste bolo zaznamenaných 12.859 trestných činov, čo je o 1582 menej ako v roku 2012, z ktorých bolo 4515 objasnených, teda približne 35 percent. "Možno konštatovať, že v roku 2013 došlo v Bratislave k výraznému poklesu zistených trestných činov," uviedol Faragó.

Ďalej informoval, že najväčší podiel kriminality pozostáva z majetkovej trestnej činnosti. V Bratislave sa stalo vlani 6677 takýchto trestných činov, z ktorých bolo objasnených 1511. Išlo najmä o krádeže motorových vozidiel (620), krádeže vlámaním (1030), vreckové krádeže (694) a krádeže vecí z áut (1051). Počet trestných činov majetkového charakteru podľa polície výrazne klesol na území všetkých bratislavských okresov, najvýraznejšie na teritóriu okresného riaditeľstva v Bratislave I.