Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Bratislavský kraj

Do štrajku sa zapojí menej ako polovica škôl Bratislavského kraja

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Celkový počet pedagogických zamestnancov, ktorí sú rozhodnutí vstúpiť do štrajku, je 444.

Bratislava 22. januára (TASR) – Z 58 škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), sa do pondelkového (25.1.) ostrého štrajku podľa posledných informácií zapojí 26. Hovorkyňa BSK Lucia Forman upozornila, že situácia sa môže zmeniť.

Celkový počet pedagogických zamestnancov, ktorí sú rozhodnutí vstúpiť do štrajku, je 444. "Na piatich školách sa v pondelok 25. januára nebude vyučovať," uviedla Forman. Ide o školy v Bratislave - Školu pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠpMNDaG) na Teplickej ulici v Bratislave, Strednú odbornú školu (SOŠ) masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici, Strednú priemyselnú školu (SPŠ) elektrotechnickú Karola Adlera, Gymnázium Grösslingová a Športové gymnázium Ostredková. Ďalšie bratislavské Gymnázium Ivana Horvátha sa chystá ku štrajku pripojiť v stredu 27. januára. "Najväčší počet pedagógov, ktorí sa rozhodli vstúpiť do štrajku – 64, je na ŠpMNDaG," informovala hovorkyňa BSK

Bratislavský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich 18.151 žiakov a pracuje približne 2800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Do štrajku bolo o 14.28 h podľa údajov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojených 11.165 učiteľov zo 685 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich takmer 90.000 učiteľov.

V Petržalke sa nebude pre štrajk učiť na 4 školách, v Ružinove na 5

Takmer 45 percent učiteľov zo škôl v bratislavskej Petržalke sa chystá zapojiť do štrajku, ktorý sa má začať od pondelka 25. januára. TASR o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Michaela Platznerová. Do štrajku sa podľa nej zapája deväť z 11 škôl, ktoré sú v správe Petržalky. Vyučovanie nebude prebiehať na štyroch z nich.

"Zo 425 učiteľov, vychovávateľov a odborných zamestnancov sa do štrajku zapojilo 191 zamestnancov, čo je 44,94 percenta,"
uviedla Platznerová. Do štrajku sa nechystajú zapojiť materské školy a dve základné školy - Základná škola na Dudovej ulici a na Nobelovom námestí. Z deviatich štrajkujúcich škôl dokáže päť zabezpečiť vyučovanie v plnom rozsahu, respektíve v upravenom režime. Ide o školy na Černyševského, Prokofievovej, Turnianskej, Gessayovej a Lachovej.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
"Staromestské školy sa do pripravovaného štrajku zapoja v hojnom počte. Z dostupných informácií nahlásených riaditeľmi škôl k dnešnému ránu sa do štrajku zapojí päť škôl a šesť materských škôl," uvádza mestská časť Staré Mesto. Vyučovací proces nebude prebiehať na Základných školách Mudroňova, Vazovova, Dubová a Materských školách Šulekova, Malá, Kuzmányho, Gorazdova a Heydukova.

V niektorých školách, ktoré nebudú vyučovať, však bude fungovať školský klub a jedáleň, a bude tiež zabezpečený odborný pedagogický dozor. Ďalšie školy majú zase skrátený rozvrh a školy na Škarniclovej a Milana Hodžu nevyučujú len na druhom stupni. Vyučovanie bude prebiehať normálne na Základných školách Jelenia a Hlboká.

"I keď obmedzená prevádzka škôl a štrajkový režim spôsobia rodičom diskomfort, štrajkujúcim učiteľom vyjadrujeme podporu," vraví starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

V bratislavskom Novom Meste sa z ôsmich základných škôl, v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, zapája do štrajku šesť. Zatvorené pritom budú len Základná škola na Riazanskej a Sibírskej ulici, rovnako aj Materská škola na Letnej ulici.

"V ostatných zapojených školách budú otvorené tzv. zberné triedy, kam môžu rodičia umiestniť svoje deti," vraví Ján Borčin z novomestského miestneho úradu. Do štrajku sa nezapája Základná škola Česká a Kalinčiakova.

V Ružinove sa zapája do štrajku šesť škôl z deviatich, informovala TASR hovorkyňa mestskej časti Marianna Šebová. Zatvorených ich ostane päť. Ide o Základnú školu Drieňová, Ostredková, Nevädzová, Vrútocká a Mierová. Štrajkovať na Ostredkovej sa chystá až 95 percent zamestnancov, na Drieňovej 89 percent a napríklad na Vrútockej 75 percent.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila 11. januára štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Niektoré zo ZŠ vo štvrtom okrese ostanú v pondelok zatvorené

Vo štrvtom bratislavskom okrese ostane zo základných škôl (ZŠ), ktorých zriaďovateľom sú mestské časti, zatvorených v dôsledku štrajku päť. Najviac je ich v Karlovej Vsi, kde zo štyroch škôl ostanú v pondelok (25.1.) zatvorené tri.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Celkovo sa zo ZŠ Karloveská, Majerníkova a Spojenej školy Tilgnerova štrajku zúčastní 84 pedagogických a odborných zamestnancov," uviedol Branislav Heldes z Miestneho úradu Bratislava-Karlova Ves. "Do štrajku sa nezapojí ZŠ Veternicova," doplnil.

V Dúbravke sa zo štyroch základných škôl do celoslovenského štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapoja tri. V pondelok (25.1.) a utorok (26.1.) sa nebude vyučovať na ZŠ Sokolíkova, štrajkuje jej 28 zamestnancov. Na ZŠ Beňovského podporuje štrajk 15 zamestnancov. "Na 25. a 26. januára dala jej riaditeľka voľno pre 7. až 9. ročník, žiaci prvého stupňa i 5. a 6. ročníka budú mať vyučovanie podľa náhradného rozvrhu, v rozsahu štyroch vyučovacích hodín od ôsmej do dvanástej," uviedla Lucia Marcinátová, hovorkyňa mestskej časti Dúbravka. "Na ZŠ Pri kríži idú štrajkovať len štyria učitelia, škola tak funguje bez obmedzení," uviedla.

Do zmeneného režimu prechádzajú od pondelka základné školy v Devínskej Novej Vsi. Na ZŠ Pavla Horova bude vyučovanie zabezpečené podľa webovej stránky školy pre žiakov I. stupňa, vyučovanie pre žiakov II. stupňa je od pondelka do odvolania zrušené, s výnimkou deviatakov. Tí budú mať riadne vyučovanie v rozsahu päť vyučovacích hodín, ktoré budú venované príprave na Testovanie 9.

Na ZŠ Ivana Bukovčana je naopak zrušené vyučovanie pre deti na I. stupni, a to v dňoch od pondelka do stredy (25.-27.1.).

Do časovo neobmedzeného štrajku vstupujú aj zamestnanci ZŠ a mŠ Hargašova v Záhorskej Bystrici. Základná škola ostane zatvorená. "Škola sa otvorí iba na popoludňajšiu záujmovú činnosť, ktorú zabezpečujú organizácie, ktoré do štrajku nevstupujú," informuje škola na svojom webe.

Základná škola na Malokarpatskom námestí v Lamači bude otvorená. Do štrajku vstúpi päť učiteľov. "Vieme zabezpečiť upravený vzdelávací proces," uviedla pre TASR riaditeľka lamačskej ZŠ Alena Petáková.

Vo Vrakuni budú pre štrajk učiteľov zatvorené dve ZŠ, v Rači jedna

V bratislavských mestských častiach Rača, Vrakuňa či Podunajské Biskupice sa do štrajku, ktorý sa má začať od pondelka 25. januára, zapoja niektorí učitelia. Vo Vajnoroch o tom stále len uvažujú. Rodičia by mali počítať s tým, že niektoré školy zostanú budúci týždeň zatvorené.

Z dvoch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Rača sa do štrajku učiteľov zapojí jedna – Základná škola Tbiliská. Na tento deň vyhlásila riaditeľka školy voľno. "Z 33 pedagógov pracujúcich na tejto škole sa do štrajku zapojí 26," priblížila TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Aj na pôde materských škôl, ktorých je v zriaďovateľskej pôsobnosti račianskej samosprávy sedem, sa do štrajku zapojí len jedna – Materská škola Plickova. "Keďže rodičia detí podporujú snahu učiteľov, nechajú si deti v tento deň doma a škôlka nebude riešiť žiaden náhradný program ani premiestnenie detí," uviedla Miklánková. Z celkového počtu osem učiteľov v Materskej škole Plickova sa do štrajku zapojí sedem.

Základná škola s materskou školou Hubeného a ostatné materské školy v Rači budú fungovať podľa bežného programu a rozvrhu. "Keďže situácia sa stále vyvíja, počítame aj s tým, že v priebehu budúceho týždňa môžu nastať ďalšie zmeny," povedala vedúca Školského úradu v Rači Angelika Bezděková.

Vo Vrakuni, ktorá má tri základe školy, sa do štrajku zapoja dve. "Z celkového počtu 43 učiteľov sa v Základnej škole Rajčianska zapojí do štrajku 36 pedagógov a sedem sa nezapojí. Vyučovanie bude zrušené. Rodičia mali túto informáciu k dispozícii," povedal pre TASR hovorca Vrakune Tomáš Zajac. Vyučovanie bude zrušené aj v Základnej škole Železničná. Tu sa z celkového počtu 42 učiteľov zapojí do štrajku 26 pedagógov. "Základná škola Žitavská sa do štrajku nezapojí, vyučovanie tu bude prebiehať normálne, podľa platného rozvrhu," podotkol Zajac.

V Podunajských Biskupiciach hroziaci štrajk zrejme neochromí vyučovanie detí v tunajších školách. Ako pre TASR uviedla starostka mestskej časti Alžbeta Ožvaldová, zo štyroch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Podunajských Biskupíc vstúpia do štrajku šiesti pedagogickí zamestnanci zo Základnej školy Bieloruská. Vyučovací proces bude na školách v mestskej časti podľa starostky zabezpečený.

Starosta Vajnôr Ján Mrva pre TASR uviedol, že v mestskej časti majú dve základné školy. Jednu v zriaďovateľskej pôsobnosti Vajnôr – Základná škola Kataríny Brúderovej a ďalšiu cirkevnú – Základná škola s materskou školou Jána Pavla II. "Podľa doterajších informácií sa nezapájajú, ale stále prebiehajú rozhovory medzi učiteľmi. Nevylučujem, že sa nezapoja, ale nemôžem to ani potvrdiť," uviedol.