Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V centre Bratislavy možno bližšie spoznať remeslá z Liptova

Výstavno-predajný priestor ÚĽUV-u na Námestí SNP v Bratislave Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Všetky prehliadky sú prístupné aj zahraničným záujemcom, pretože budú komentované i v anglickom a nemeckom jazyku.

Bratislava 6. apríla (TASR) – S novou iniciatívou prichádza Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) vo svojej Prednej izbe na Námestí SNP v Bratislave.

V spolupráci s Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu pripravuje sériu komentovaných prehliadok k aktuálnej výstave o ľudovoumeleckej výrobe a remeslách z regiónu Liptov.

Od pondelka 7. apríla sa začne séria týchto prehliadok každý pracovný deň o 16. hodine. Na pondelok až štvrtok sú plánované so vstupným 50 centov, v piatok za jedno euro budú komentované prehliadky spojené s predvádzaním jedného vybraného remesla. Návštevníci sa tak každý piatok postupne bližšie zoznámia s výrobou pastierskeho riadu, píšťaliek, piestov, pradením vlny, paličkovaním, vyšívaním či maľbou na sklo.

"Držitelia Bratislavskej mestskej karty majú voľný vstup na všetky prehliadky. Tie sú prístupné aj zahraničným záujemcom, pretože budú komentované i v anglickom a nemeckom jazyku," uviedol pre TASR Juraj Vedej z ÚĽUV-u.

Vynovený galerijno-predajný priestor - Prednú izbu slávnostne otvorilo vedenie ÚĽUV-u v centre Bratislavy vlani v novembri výstavou remesiel z Gemera. Pravidelne štvrťročne tam bude podobne prezentovať typickú ľudovoumeleckú výrobu z ďalších slovenských regiónov. V predajnej časti je iný pestrý sortiment pre domácnosť úžitkových aj dekoračných výrobkov z dreva, kože, modrotlače, vlny, skla, šúpolia a iného materiálu od viacerých majstrov ÚĽUV-u.