Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Bratislavský kraj

V Bratislavskej i Spišskej diecéze sa začal Rok sv. Martina

Na snímke bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Rok sv. Martina sa koná v období, kedy si pripomíname 1700 rokov od narodenia tohto známeho svätca.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Jubilejný Rok sv. Martina sa začal v týchto dňoch v Bratislavskej i Spišskej diecéze, kde sa nachádzajú katedrály zasvätené tomuto obľúbenému svätcovi.

"V Bratislavskej arcidiecéze budeme sláviť jubilejný Rok svätého Martina od 11. novembra 2016 do 12. novembra 2017, aby sme mali možnosť ešte hlbšie spoznať vznešený príklad života sv. Martina z Tours, biskupa a patróna našej katedrály i celej arcidiecézy," uviedol v tejto súvislosti bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský.

Rok sv. Martina sa koná v období, kedy si pripomíname 1700 rokov od narodenia tohto známeho svätca. V životopise svätého Martina z Tours, biskupa, sa uvádza ako čas jeho narodenia rok 316 alebo 317.

Príklad patróna arcidiecézy, ktorý sa podelil o svoj plášť s chudobným, ako to znázorňuje aj známe súsošie v bratislavskej Katedrále sv. Martina, je podľa arcibiskupa Stanislava Zvolenského aktuálny aj dnes. "Aj preto chceme tohtoročnou Svätomartinskou zbierkou v arcidiecéze podporiť bývalých chovancov detských domovov a rodiny v kríze," pripomenul arcibiskup.

Detail maľby Svätý Martin a žobrák
Foto: Wikipedia


V Spišskej diecéze bude jubilejný rok trvať do 11. novembra 2017, ako to ohlásil spišský biskup Štefan Sečka 9. novembra tohto roku počas kňazských rekolekcií v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule. Diecéza plánuje každú tretiu sobotu v mesiaci organizovať dekanátne púte do Katedrály sv. Martina.

Informáciu o dekréte, ktorým arcibiskup Mons. Zvolenský vyhlásil Rok sv. Martina v Bratislavskej arcidiecéze, zverejnil Arcibiskupský úrad v Bratislave.