Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Modre opäť prebiehajú diskusie o novom urnovom háji

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Zámer je podľa samosprávy v štádiu prípravy, prehodnotiť a aktualizovať sa má projektová dokumentácia z roku 2008.

Modra 11. marca (TASR) – V meste Modra opätovne diskutujú o novom urnovom háji na cintoríne na Dolnej ulici. Zámer je podľa samosprávy v štádiu prípravy, prehodnotiť a aktualizovať sa má projektová dokumentácia z roku 2008. Na základe nej chcelo mesto už v minulosti vybudovať urnový háj s rozlohou približne 3800 metrov štvorcových.

"Vybudovanie nového urnového hája je pre mesto Modra nevyhnutné, nakoľko kapacita starého urnového hája je už takmer naplnená," uviedla pre TASR Katarína Havariková z Mestského úradu v Modre.

Zámer realizácie urnového hája bol vo februári znovu otvorený na zasadnutí Komisie cintorínskej pri Mestskom zastupiteľstve v Modre. Prezentovaná bola projektová dokumentácia z roku 2008 s tým, že bude aktualizovaná a zároveň sa má realizovať aj návrh na vytvorenie oddychovej zóny v bývalom záhradníctve.

V dokumentácii sú navrhnuté urnové hroby buď s pomníkom a výsadbou, pomníkom a epitafnou doskou, epitafnou doskou alebo kolumbáriom a vsypovou lúčkou. "V rámci úprav budú doplnené chodníky pre peších, mobiliár, stojisko pre kontajnery. Navrhnutá je aj celková revitalizácia zelene," priblížila Havariková.

Náklady na výstavbu bude možné podľa jej slov stanoviť až po aktualizácii a prehodnotení projektovej dokumentácie. Výstavba urnového hája môže byť spustená až po obnove projektu a zaradení tejto investície do rozpočtu mesta Modra.

Na cintorínskej komisii zaznel návrh využitia „starej márnice“ ako isté múzeum, kde by boli staré fotografie cintorína, jeho história. Taktiež pôvodný vzhľad Štúrovho pomníka v Modre či významné osobnosti, ktorých hroby už nie sú zachované.

V pôvodnej projektovej dokumentácii sa s využitím "starej márnice" nepočíta. "Využitie objektu 'starej márnice' bude predmetom rokovaní v rámci aktualizácie projektovej dokumentácie. Záchrana tohto objektu by určite navýšila náklady na výstavbu urnového hája," dodala Havariková.