Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislavský kraj

V Senci otvorili adaptačné centrum pre deti z Ukrajiny

Na archívnej snímke ukrajinské deti. Foto: TASR - Lukáš Mužla

S príchodom veľkého množstva utečencov z Ukrajiny samospráva upozorňuje, že nevie v podmienkach seneckých slovenských škôl zabezpečiť zaraďovanie detí.

Senec 13. apríla (TASR) - V Senci spustilo mesto v spolupráci s neziskovou organizáciou Tenenet pilotný projekt adaptačného centra pre deti so statusom odídenca z Ukrajiny. Funguje v priestoroch mestského kultúrneho strediska pre deti vo veku päť až sedem rokov.

"S deťmi a ich rodinami sa pracuje komplexne. Okrem pedagógov aj špeciálni pedagógovia a psychológ. Je im poskytnutá jazyková, intervenčná, výchovná, vzdelávacia, ale aj materiálna podpora," priblížilo na sociálnej sieti mesto.

Senec dlhodobo zápasí s akútnym nedostatkom miest v základných a materských školách. S príchodom veľkého množstva utečencov z Ukrajiny samospráva upozorňuje, že nevie v podmienkach seneckých slovenských škôl zabezpečiť zaraďovanie detí.

"Aktuálne nedisponujeme žiadnymi voľnými miestami v školách a školských zariadeniach a ani pre potreby slovenských detí v súčasnosti nemáme dostatočné kapacity, preto hľadáme vhodné priestory na zriadenie takýchto centier," spresnila samospráva. Komunikuje aj s ministerstvom školstva i regionálnym školským úradom.

Mesto vytvorilo aj špeciálny krízový tím. Ten spustil spoločnú elektronickú databázu na prepojenie jednotlivých zložiek, ktoré zabezpečujú pomoc ukrajinským občanom prichádzajúcim do Senca.