Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Vo Vajnoroch pripravujú 11. ročník obnovených dožinkových slávností

Foto: TASR/Martin Baumann

Slávnosti letných poľnohospodárskych zberových prác spestrí aj súťaž O najdlhší dožinkový koláč, ktorá je už ich neodmysliteľnou súčasťou.

Bratislava 21. júla (TASR) - Mestská časť Vajnory sa pripravuje na 11. ročník obnovených Vajnorských dožiniek. Budú sa konať v sobotu 23. augusta od 14.30 h.

Prvý raz sa uskutočnia v príjemnom prostredí revitalizovaného Parku pod lipami, ktorý mestská časť obnovila v tomto roku. Vajnory sú jedinou mestskou časťou Bratislavy, v ktorej sa pravidelne konajú dožinkové slávnosti.

Pre návštevníkov bude pripravený bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpia s hudobnými pozdravmi Vajnorská dychovka, Moravanka, Vajnorský okrášľovací spolok, ďalšie folklórne súbory či hudobné skupiny s populárnou hudbou. Nebudú chýbať alegorický sprievod, razenie vajnorského dukáta, predaj vajnorskej keramiky a propagačných predmetov i kníh, ktoré vydala mestská časť.

"Slávnosti letných poľnohospodárskych zberových prác spestrí aj súťaž O najdlhší dožinkový koláč, ktorá je už ich neodmysliteľnou súčasťou. Návštevníci si minulý rok pochutili na výborných závinoch, ktoré napiekli miestne reštaurácie alebo šikovné gazdinky z Vajnôr. Výťažok z predaja koláča sa pravidelne venuje na charitatívne účely, väčšinou miestnej materskej škole,“ uviedla Katarína Dobiášová z MÚ vo Vajnoroch.

Pre návštevníkov bude k dispozícii množstvo stánkov s občerstvením a remeselnou výrobou. Omladinu poteší detský svet v podobe tvorivých dielní v réžii manželov Čepcovcov z Galérie Typo & Ars. Najmenších čaká maľovanie tváre, skákanie na skákadlách či výstava drobných domácich zvierat. V programe je aj priateľský futbalový zápas Vajnôr s mužstvom z družobného Brna.