Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

Veľtrh Flóra sa dnes začne súťažou vo viazaní a aranžovaní kvetov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Návštevníkom bude k dispozícii aj poradenská činnosť a odborná literatúra.

Bratislava 1. mája (TASR) – Súťažou vo viazaní a aranžovaní kvetov sa dnes o 11.30 hodine začne sprievodný program medzinárodného 35. veľtrhu kvetín Flóra Bratislava v areáli Incheby. Mladšiu kategóriu tvoria študenti stredných záhradníckych škôl a učilíšť, seniorskú zasa profesionálni floristi a zamestnanci záhradníckych firiem a kvetinárstiev.

"Táto súťaž na vysokej profesionálnej úrovni je atraktívna aj pre návštevníkov, ktorí ju môžu sledovať. Jej výsledky vyhodnotí odborná porota podľa prísneho systému Európskej federácie profesionálnych floristických asociácií Florint. Víťazom umožníme účasť na zahraničných súťažiach," pre TASR uviedla Katarína Kullová z organizátorského Záhradného centra Kulla.

Okrem účastníkov 19. ročníka spomínanej súťaže svoju šikovnosť preukážu aj študenti stredných záhradníckych škôl z Malinova a Piešťan v rámci predvádzacích akcií nových trendov viazania a aranžovania kvetín. Nitrianska bonsajová škola predvedie ukážky tvarovania týchto najmenších stromčekov a ich drôtovania na princípoch estetiky i súlad stromu s miskou. V programe je floristická show Kvetinový šperk a iné predvádzacie show profesionálnych floristov. K celkovému estetickému zážitku prispeje aj súťaž o najkrajšiu expozíciu, ktorú bude hodnotiť päťčlenná porota zložená zo slovenských architektov.

Tovarová nomenklatúra Flóry je veľmi široká. Okrem živých kvetín na veľtrhu nechýbajú okrasné rastliny a dreviny, suché a umelé kvetiny, semená, doplnkový materiál a obalová technika, veľkonočný a vianočný dekoračný materiál, keramika, substráty, prípravky na ošetrovanie rastlín, drobná mechanizácia pre záhradníctvo, interiérové a exteriérové fontány, sadovnícke úpravy, záhradné stavby a nábytok, zavlažovacie systémy, vinárske a vinohradnícke potreby. Návštevníkom bude k dispozícii aj poradenská činnosť a odborná literatúra. Tradiční účastníci si môžu na špeciálnej výstave zaspomínať na všetky Kvety Flóry. Tohtoročným je eucharis, cibuľovitá biela rastlina pôvodom z Južnej Ameriky.

"Pozvali sme všetkých slovenských starostov a primátorov, pretože tu budú rôzne rady ako sa starať o trávnik a skrášľovať verejné priestranstvá. Chceme na nich takto osvetovo pôsobiť. Na piatok sme zasa pozvali školy Bratislavského kraja," dodala Kullová.

Na veľtrhu sa v hale B a na voľných plochách so svojimi produktmi a službami predstavuje 163 vystavovateľov zo SR, ČR, Maďarska, Francúzska, Poľska, Nemecka a Talianska až do nedele 4. mája. Flóra je otvorená denne od 9.00 do 19.00 hodiny, v nedeľu o hodinu kratšie - do 18.00 h.