Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Do centra Bratislavy sa vrátila Viedenská električka

Dopravný podnik Bratislava v spolupráci s Klubom priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy pripravil pre verejnosť spomienkové jazdy pri príležitosti 100 rokov od otvorenia Elektrickej lokálnej železnice Prešporok - Zemská hranica - Viedeň. Foto: TASR/Martin Turanovič

Pri príležitosti 100. výročia otvorenia lokálnej železnice Prešporok - Zemská hranica – Viedeň pripravil DPB pre verejnosť dve jazdy historickou električkou.

Bratislava 5. februára (TASR) – Presne po sto rokoch a z rovnakého miesta sa dnes vráti na koľaje aspoň symbolicky Viedenská električka. Pri príležitosti 100. výročia otvorenia lokálnej železnice Prešporok - Zemská hranica – Viedeň pripravil Dopravný podnik Bratislava (DPB) pre verejnosť dve jazdy historickou električkou.

Ako informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová, okružné jazdy centrom mesta sa začali o 13.00 a 14.00 h, v oboch prípadoch z Námestia Ľudovíta Štúra, kde bola kedysi začiatočná i konečná stanica lokálnej železnice.

"Atmosféru historického výročia budú dotvárať dobové uniformy sprievodcov a vodiča električky, cestujúci sa počas jazdy centrom Bratislavy budú môcť dozvedieť historické fakty o Viedenskej električke," uviedla Volfová dnes ráno. Spomienkové jazdy v historickej električke č. 18 zo zbierky historických vozidiel DPB zorganizoval dopravný podnik v spolupráci s Klubom priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy.

Až 69-kilometrovú elektrifikovanú dráhu Prešporok - Zemská hranica – Viedeň otvorili v roku 1914, 12 kilometrov (km) bolo na území mesta Viedeň a sedem km na území dnešnej Bratislavy. Obe boli začlenené do mestskej dopravnej siete električiek a čiastočne využívali koľajnice bežných viedenských a bratislavských liniek. Električka na svojej pôvodnej trati premávala do druhej svetovej vojny.