Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Vinári Malokarpatska otvorili ľuďom do konca augusta svoje viechy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Otvorené viechy sú doplnkom veľkých vinárskych podujatí a alternatívou pre všetkých, ktorí vyhľadávajú komornejšiu atmosféru.

Bratislava 23. mája (TASR) – Vinári Malokarpatska otvárajú svoje viechy. Záujemcovia ich môžu navštíviť každý týždeň v piatky a soboty až do konca augusta. Na výber sú viechy vo Svätom Jure, Pezinku, Modre, Šenkviciach, Vinosadoch i Limbachu. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malé Karpaty Zuzana Tichá.

Otvorené viechy sú doplnkom veľkých vinárskych podujatí a alternatívou pre všetkých, ktorí vyhľadávajú komornejšiu atmosféru. Organizuje ich OOCR Malé Karpaty. Cieľom projektu je umožniť návštevníkom ochutnať malokarpatské vína, zoznámiť sa priamo s ich výrobcami a porozprávať sa s nimi o výrobe. "Spoznať tak možno príbehy vinárov Malokarpatského regiónu, ktorí sa budú návštevníkom v otvorených viechach osobne venovať," uviedla Tichá.

Otvorené viechy v minulosti umožňovali vinohradníkom a vinárom Malokarpatského regiónu za vopred dohodnutých podmienok predávať vo svojich príbytkoch víno a výrobky z hrozna. Právo výčapu vína patrilo v Uhorsku ku kráľovským právam.

Po roku 1948 boli viechy postupne utlmované až úplne zakázané. Projekt Otvorené viechy, ktorý zastrešuje OOCR Malé Karpaty, na túto tradíciu nadviazal a snaží sa obnoviť výčap vína pod viechou.