Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Bratislavský kraj

Výtlky na cestách bude Chorvátsky Grob opravovať pomocou infražiariča

Ilustračné foto Foto: TASR

Nový stroj už vyskúšala na vyústení Hlbokej cesty v Chorvatskom Grobe, kde prebehla oprava jedného z výtlkov.

Chorvátsky Grob 24. februára (TASR) - Oprava výtlkov na cestách v Chorvátskom Grobe sa bude po novom realizovať modernejším a rýchlejším spôsobom. Obecný podnik služieb Chorvátsky Grob bude totiž používať nové zariadenie, ktoré pracuje technológiou infražiariča. Ten vie v krátkom čase pomocou nahrievania asfaltu opraviť výtlky a popraskaný poškodený asfalt. Informuje o tom obec na svojej webovej stránke.

Samospráva verí, že sa jej pomocou nového stroja podarí zlepšiť technický stav ciest a odstrániť nepriaznivú dopravnú situáciu na rozbitých cestách v obci.

Zariadenie stálo Chorvátsky Grob 10.549 eur. Zakúpený set obsahuje dva infražiariče, fukár na odstraňovanie nečistôt, dopravné značky, potrebné náradie či prívesný vozík na prepravu zariadenia.

"Samotná obsluha zariadenia je možná jedným človekom, oprava prebieha 'teplým procesom', ktorý využíva energiu z bežnej propán butánovej plynovej fľaše. Asfalt je počas opravy tvárny, ako by bol nanovo položený," vysvetľuje samospráva.

Podľa klimatických podmienok je možné prvý výtlk od zapnutia zariadenia opraviť do 15 minút a po zohriatí zariadenia je možné opraviť ďalšie výtlky aj za menej ako 10 minút. Závisí to ale na veľkosti plochy a hĺbky výtlku. "Zariadenie je nenáročné na prevádzku a údržbu," konštatuje obec.

Nový stroj už vyskúšala na vyústení Hlbokej cesty v Chorvatskom Grobe, kde prebehla oprava jedného z výtlkov.