Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Záhorská Bystrica oslávi 700. výročie prvej písomnej zmienky

Prvá písomná zmienka sa objavila v júli roku 1314.

Bratislava 4. januára (TASR) - Mestská časť Bratislavy Záhorská Bystrica oslávi v tomto roku 700. výročie prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti pripravila viacero podujatí a projektov, ktoré budú Záhorskej Bystrici trvalo pripomínať toto výročie. Oslavy sa začali na prelome rokov na Námestí rodiny slávnostným ohňostrojom, príhovorom a rozdávaním šampanského s logom 700. výročia. Informoval o tom starosta mestskej časti Jozef Krúpa.

"Prvá písomná zmienka sa objavila v júli roku 1314. Záhorská Bystrica sa tu spomína v listine, v ktorej sa domáha dedičských práv Otto, syn Rugéria z Telesprunu. Spomína sa ešte ako osada Pistrich. To bol totiž pôvodný názov Záhorskej Bystrice," vysvetlil Krúpa. Súčasný názov má od roku 1927. Mestskou časťou Bratislavy sa stala v roku 1972 a dnes má vyše 4000 obyvateľov.

Počas roka pripravuje mestská časť desiatky podujatí. "V januári to bude Reprezentačný ples mestskej časti, vo februári sa obyvatelia zabavia na akcii Na fašiangy veselo, ktorá bude spojená s tradičnou zabíjačkou. Nebude chýbať ani Stavanie mája či oslavy Medzinárodného dňa detí, Dňa rodiny a mnoho ďalších," uviedol Krúpa.

Oslavy vyvrcholia 30. a 31. augusta 2014 v rámci tzv. Hrubých hodov. "Bystričanov čaká bohatý kultúrny a športový program, na ktorom sa zúčastnia aj významní hostia z oblasti slovenského spoločenského a kultúrneho života, ako aj priatelia z partnerských obcí z moravských Brumovíc, talianskeho Riese Pio X a rakúskej obce Göttlebrunn Arbesthal," informoval Krúpa s tým, že mestská časť tiež slávnostne odhalí plastiku patrónov obce Petra a Pavla pri vstupe do Záhorskej Bystrice. "Pokrstená bude aj exkluzívna monografia a CD vydané pri tejto príležitosti," doplnil.

Krúpa verí, že sa všetky pripravované podujatia podarí zrealizovať v plánovanom rozsahu a všetci obyvatelia Záhorskej Bystrice si tak budú môcť dôstojne pripomenúť spoločné jubileum. Mestská časť plánuje pokračovať aj v ďalších aktivitách smerujúcich k rozvoju obce. "Plánujeme vymeniť okná na základnej škole, urobiť rekonštrukciu jedálne, pokračovať v opravách ciest a chodníkov, chceme prestrešiť hokejbalové ihrisko. Dúfam, že to všetko prispeje k slávnostnej atmosfére nášho jubilejného roku," uzavrel starosta.